Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ve Avrupa içişleri Komiseri Ylva Johansson bugün bir araya gelerek göçmenlerle ilgili ortak bir açıklamada bulundular. Mitsotakis ve Johansson Türkiye'yi Ege adalarından gelen göçmenleri geri almaya çağırdı. 8 binden fazla göçmenin olduğu Midilli adasını ziyaret eden Johansson ''Türkiye'yi Yunanistan'dan gelen göçmenlerin geri dönüşünü acilen sürdürmeye çağırıyorum'' dedi. 

Görüşmede ayrıca Yunanistan,  Avrupa Komisyonu'nun yeni AB Göç ve İltica Paktı önerisine verdiği desteği dile getirdi. AB söz konusu pakt ile göçmenlerin AB sınırları içine girmesini daha da zorlaştırmakta. Bu da “Kale Avrupa” metaforunun pekiştirilmesi manasına geliyor.

''BİN 450 GÖÇMENİ ALIN''

Yunan menşeili Greek Reporter haber sitesine göre Ege adalarından Midilli, Sakız, Sisam, Kos ve Leros'da yaklaşık 14 bin göçmen bulunuyor. 18 Mart 2016 tarihli Türkiye ile AB'nin göç mutabakatını hatırlatan Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi Johanssonn'ın çağrısını yineleyerek Ankara'yı sığınma başvuruları reddedilen bin 450 göçmeni kabul etmeye çağırdı. 

AVRUPA SÖZÜNDE DURMAMIŞTI

Türkiye ile AB arasında imzalanan 18 Mart 2016 tarihli göç mutabakatı kapsamında, Türkiye'nin AB'ye yasa dışı yollardan giriş yapan göçmenleri geri kabul etmesi ve insan kaçakçılığı ile mücadele etmesi karşılığında, Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize muafiyetinin değerlendirilmesi, sığınmacılar için mali yardım, katılım müzakerelerinin canlandırılması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi Ankara'ya taahhüt edilmişti. Fakat Avrupa Birliği Türkiye'nin göçmenleri Yunanistan ile olan sınır kapısından geçirmemesine rağmen sözünde durmamıştı. Bu nedenle, yeni göç dalgasını kaldıramayacak durumda olan Türkiye, Avrupa’ya gitmek isteyen göçmenleri engellememe kararı almıştı. Yunanistan, Türkiye’nin Avrupa’ya gidecek göçmenlere engel olmayacağını açıklamasının ardından ülkeye geçmek isteyen sığınmacılara yönelik şiddetin dozunu arttırmıştı. Yunanistan'ın su botlarıyla Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin botlarını batırarak göçmenleri ölüme terk ettiği biliniyor. 

Editör: TE Bilisim