Candan Mert / Özel Haber

Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank, grafenin seri üretime geçmesi kapsamında açıklamalarda bulundu. Varank, grafen üretiminin kolay olmadığını ifade ederken, bu bağlamda sektörün karşılaştığı sorunların başında maliyet, seri üretim kabiliyeti, standart ve sertifikasyon problemlerinin geldiğini dile getirdi. Bu zorluklar nedeniyle grafenin dünyada en çok Ar-Ge yatırımı yapılan ürünlerden biri olduğuna dikkat çeken Varank, “Nanografi firmamız, bu olağanüstü malzemenin hem özgün bir yöntemle hem de standartlara uygun bir şekilde seri üretimini gerçekleştirdi” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açılışı yapılan Grafen Seri Üretim Tesisi ile Türkiye'nin grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna geldiğini söyledi.Varank, İvedik OSB'de, Nanografi firmasının Grafen Seri Üretim Tesisi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleriyle büyük yankı uyandıran grafenin, insanlık tarihinin en büyük malzeme buluşlarından biri kabul edildiğini belirtti.

Çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, esnek ve hafif bir malzeme olan grafenin sanayinin birçok alanında kullanıldığını aktaran Varank, "Grafen sayesinde daha uzun ömürlü malzemeler, ultra hızlı şarj edilebilen bataryalar, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar üretilebilecek, korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getirilebilecek." ifadelerini kullandı.

Grafen hangi alanlarda kullanılır?
Grafen güneş pillerinde kullanılıyor. Yapısal özellikleri sayesinde güneş pilleri üretilebiliyor
- Giyilebilir elektronik cihazlarda akü görevi görüyor
- Nükleer santrallerde soğutma işleminde grafenden faydalanılıyor
- Kanser tedavisinde grafen kullanılmaktadır. Kanserli hücrelerin erken teşhis edilmesinde grafen oldukça fazla yardımcı oluyor
- Genetik hastalıkların tedavisinde de yine grafen kullanılıyor
- Kurşun kalemlerde grafen bulunuyor
- Diyabet kontrollerinde grafenin özelliklerinden faydalanılıyor
- Diş ve kemiklerin tedavisinde grafen ilk tercihler arasında yer alıyor
- Grafen ile birlikte “beyin bilgisayarı” adı verilen ve beynin sırlarını çözmeye çalışan bir makinenin icadı üzerine çalışılıyor.
Editör: TE Bilisim