Koronavirüs salgını tüm dünyada birçok alanı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Birçok sistemin değiştiği pandemi sürecinde öğrenciler de olumsuz etkilendi.

Türkiye’de eğitim alan uluslararası öğrenciler de olumsuz etkilenenler arasında. Sadece Trakya Üniversitesi'nde 300'den fazla öğrenci zor durumda.

ÖĞRENCİLERİN KAYITLARI SİLİNECEK

31 Mart’a kadar orijinal evraklarını teslim etmeyen uluslararası öğrencilerin kayıtları YÖK’ün verdiği karar nedeniyle silinecek.

YÖK, evrakların teslim edilmesinde üniversitelerin istediği ek süreyi ikinci kez uzatmadı. 24 Mart’ta gerçekleştirilen YÖK toplantısında evraklarının orijinallerini teslim edemeyen birçok öğrencinin kayıtlarını silecek.

DEĞİŞİKLİK YAPILMAYACAK

YÖK’ün üniversitelere gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verildi:

Çeşitli Üniversite Rektörlüklerinin, 16.12.2020 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında Covid-19 salgınına bağlı sebeplerle kayıt belgelerinin orijinal nüshalarını teslim edememiş uluslararası öğrenciler için 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatılması uygun görülen belge teslim tarihi tarihinin 2020-2021 bahar döneminin de uzaktan eğitim yoluyla yürütülmesi  ve bazı ülkelerdeki karantina uygulamaları nedeniyle ülkemize gelemedikleri, orijinal belgelerini gönderemedikleri, lise denklik işlemlerini tamamlayamadıkları göz önünde bulundurularak  uluslararası öğrencilerin belge tamamlama işlemlerinin uzatılmasını talep eden yazıları 24.03.2021 tarihli Yüksek Öğretim Kurulu toplantısında alınan kararda değişiklik yapılmasının uygun olmadığına karar verilmiştir.

ÖĞRENCİLERİN YÖKSİS'E KAYDI YAPILAMIYOR! 

Yaşanan problem orijinal evrakların teslimatından çok pandemi nedeniyle Türkiye’ye gelemeyen misafir öğrencilerin oturum belgesi ve YU numarası alamadıkları için sisteme kayıtlarının yapılamaması.

Pandemi sürecinde yaşanan karantina nedeniyle Türkiye’ye gelemeyen birçok uluslararası öğrenci MEB’den denklik belgesi ve göç idaresinden “Yabancı Uyruklu Öğrenci Kimlik Numarası” alamıyor. Bu nedenle üniversitelerin öğrenci işleri öğrencilerin YU numaralarını YÖKSİS’e giremiyor. YÖKSİS’e girişi olmayan öğrenciler ise YÖK’ün sisteminde tanımlı olmadığı için öğrenci olarak kabul edilmiyor. Öğrencilerin yaşadığı problemin asıl kaynağı evrakların teslimatı değil, oturum izni ve YU numarası alamayanların sisteme kayıtlarının yapılamaması olarak ifade ediliyor.

Editör: TE Bilisim