Geçtiğimiz Salı günü 30 Mart'ta İsrail işgalini protesto eden ve şehitlerinin mezarlarında dua eden Filistinlilere İsrail güçleri saldırdı. Middle East Eye'ın haberine göre Batı Şeria'nın Ramallah, Hebron, Jenin, Salfit, Nilin, nablus ve Sebastia kasabalarında gösteride bulunan onlarca Filistinli tutuklandı. 

30 Mart 1976’da, işgal altındaki topraklarda yüzlerce Arap vatandaşın İsrail’in Filistin topraklarını kamulaştırmasını ve işgalini protesto etmek için sokaklara dökülmesiyle İsrail güçleri tarafından altı Filistinli öldürülmüştü. Olay, Filistinlilerce Kara Gün ve Toprak Günü olarak anılıyor. Kara Gün dünyadaki Filistinlileri birleştiren bir ulusal mücadele sembolü.

1948'DEN BERİ SALDIRIYORLAR

Filistinli insan hakları aktivisti Sliman Ebu Zeyd, Mıddle East Eye'a İsrail hükümetinin 1948'den beri Filistinlileri topraklarını sürekli olarak ele geçirdiğini söyledi. Ebu Zeyd ayrıca 2020 yılında İsrailli yetkililerin Filistin köylerindeki evleri yıktığını ve buğday ve ekin tarlalarının, zeytin ağaçlarının söküldüğünü sözlerine ekledi. Ebu Zeyd sözlerine şöyle devam etti:

''Nakab'daki evleri yıkmak için gelen polis araçlarını, özel kuvvetleri, buldozerleri ve onlarca İsrail askerlerini unutamıyorum. Yüzlerce kadın ve çocuk evsiz bırakıldı. Çocukların kitapları, giysiler ve oyuncakları enkazların altında onlarla birlikte gömüldü. Bu korkunç sahne hayatımın bir parçası haline geldi.''

1976'DAKİ OLAYLAR HALA AKLINDA

İsrail'in Arraba kasabasında yaşayan Suher Badarneh, 1976'daki Toprak Günü'nü hala anbean yaşadığını ifade etti. Badarneh, ''Kara Günün olayları hala aklımda. İsrail işgalci güçlerinden kaçan gençler, tutuklanmalar, ateş etmeler, yanan lastikler eşliğinde İsrail megafonlarından sokağa çıkma yasağı bildirileri...'' dedi.

YIKILAN EVLERİMİZ İÇİN MÜLKİYET BELGELERİMİZ VAR

Batı Şeria'nın Hebron kentinde yaşamasına rağmen İsrailli işgal güçleri tarafından evine dönmesi yasaklanan İsa Amro, ''Bizim için toprak, haysiyet, kimlik kader benim geleceğim ve çocuklarımın geleceği anlamına geliyor. Elimde mülkiyet belgelerim var fakat İsrail güçleri tarafından Hebron'daki evime gitmem yasaklandı. Hebron'da 40 bin Filistinli yoğun İsrail askeri ile 800 Yahudi yerleşimcinin yanında yaşıyor. Topraklarımız asıl sahiplerine iade edilmediği sürece ırkçılığın sonu gelmeyecek.'' dedi. 

Editör: TE Bilisim