ABD, Avustralya, Kanada, Danimarka ve İsrail'in içinde olduğu 14 ülke, geçtiğimiz salı günü ortak bir bildiri yayınladı. 14 ülke bildiride Dünya Sağlık Örgütü'nün salgını bitirme çabasını destekleyeceğini söylerken Dünya Sağlık Örgütü tarafından paylaşılacak koronavirüs kökenine ilişkin raporun gecikmesi ve verilere tam erişimin sağlanmamasına ilişkin endişeli olduklarını dile getirdi.

El-Cezire'nin haberine göre bildiride SARS-CoV-2 virüsünün kaynağına ilişkin uluslararası uzman çalışmasının önemli ölçüde geciktiği bilgisine yer verildi. Açıklamada “Virüsün kaynağına dair eksiksiz, gerçek verilere ve örneklere erişimden yoksun olduğuna dair ortak endişelerimizi dile getiriyoruz.” denildi. 

''DAHA FAZLA ARAŞTIRMA YAPILMALI''

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 14 ülkenin açıklaması üzerine daha sağlam sonuçlara ulaşmak için daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğini belirtti. Ghebreyesus “Raporda laboratuvar sızıntısının en düşük olasılıklı hipotez olduğu sonucuna varılmış olsa da yeniden düzenlenecek ek görevlerle birlikte daha fazla araştırma yapılmalı.” dedi. 

ÇİN İDDİALARI İNKAR EDİYOR

Çin hükümeti, yeniden gündeme gelen “koronavirüsün Çin'deki bir laboratuvarda üretildiği” iddialarını reddetti. Çin Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada “Bu konuyu siyasallaştırmak, köken araştırmalarında küresel iş birliğini ciddi şekilde engelleyecek, salgın karşıtı iş birliğini tehlikeye atacak ve daha fazla cana mal olacaktır.” İfadelerine yer verildi.

Dünya Sağlık Örgütünün yayınladıkları raporlarda virüsün insanlara nereden bulaştığına ve insanlarda nasıl yayılmaya başladığına henüz karar verememiş olması Çin ile diğer ülkeler arasında gerginliği sürdüreceğe benziyor. 

Editör: TE Bilisim