ATV'de çarşamba akşamları ekrana gelen reyting rekortmeni Osmanlı dizisi izleyiciler tarafından beğeniyle takip edilirken başarılı yapımda yer verilen önemli şahsiyetlerin hayatı ve tarihteki yeri de merak konusu olmaya devam ediyor. Aydos Kalesi fatihi olarak bilinen Abdurrahman Gazi'nin hayatı da merak edilen detaylardan biri olarak dikkati çekiyor. Dizi takipçilerinin araştırdığı ' Kuruluş Osman Abdurrahman Gazi kimdir? Abdurrahman Gazi tarihte var mı?' sorularının yanıtını yazımızın devamında bulabilirsiniz...

Kuruluş Osman Abdurrahman Gazi kimdir? Abdurrahman Gazi tarihte var mı?

Abdurrahman Gazi, Osmanlı Devleti’nin kuruluş aşamasında büyük hizmetleri olan bir komutandır.

Ertuğrul Gazi’nin silah arkadaşı ve Aydos Kalesi’nin fatihidir. Doğum yeri ve tarihi net olarak bilinmemektedir. 1329 yılında Orhan Gazi döneminde vefat etmiştir. Kabri

Eskişehir yakınlarında kendi adıyla anılan bir köyde olduğu rivayet edilir.

Abdurrahman Alp, Ertuğrul Bey ile başlayan hizmetini Osman Gazi ve onun oğlu Orhan Gazi dönemine kadar devam ettirdi. Osmanlı Devletinin büyüme aşamasında bir çok kale fethine ve meydan savaşlarına katıldı.

Akçakoca, Samsa Çavuş ve Konur Alp İznik ve İzmit çevresi ile meşgul olur iken Abdurrahman Gazi’de İstanbul tarafındaki kalelere akınlar düzenleyerek Bizans askerlerini şaşkına çevirdi. İstanbul’dan gelmesi muhtemel olan saldırıları önledi.

Çünkü Bizans tekfurları elit askerlerini gazilere karşı savaşması için gönderiyordu. Abdurrahman Gazi ve alpleri bu seçkin Bizans askerlerini düzenlediği akınlar ile bertaraf edip geri çekilmelerini sağladı.Gaziler geceleyin uyumazlar, gündüzleri ise at sırtından inmezlerdi. Buraları Müslüman toprakları yapma azmi ile kanlarını, canlarını feda edip hayırla yad edilmek adına çalıştılar.

İznik civarına yakın bulunan Kara Tekine yerleşen Samsa Çavuş, zaman zaman İznik’e akınlar düzenleyerek kale çevresinde sık sık görünmeye başlamıştı. İznik tekfuru bu baskınlardan yakınarak Bizans İmparator’undan yardım istedi.

Konstantiyye’den toplanan Bizans askerleri gemilerle Yalova’ya çıkarıldı. Bu haberi duyan Abdurrahman Gazi Bizans kuvvetlerine baskın yaparak çoğunu kılıçtan geçirdi sağ kalanlar ise bin bir zorluklar ile gemilerine binip İstanbul’a döndüler.

Abdurrahman Gazinin ismi söylendiğinde akla, Aydos kalesi; Aydos kalesi denince de Abdurrahman Gazi gelir. Abdurrahman Gazi, İzmit’in fethinde de büyük hizmetlerde bulundu. Samandra tekfurunun fidyesi bahanesiyle İzmit’e gitti. Kaleyi inceleyen ve çevreyi taniyan Abdurrahman Gazi, geldiğinde İzmit’in nasil alinabileceğini Orhan Gazi’ye bildirince, Padişah da onu orduya rehber ve öncü tayin etti.

Abdurrahman Alp’ın ölümü

Mücahidlerin tedbir, gayret ve imanları neticesinde küfrün en büyük kalelerinden İzmit de fethedilmiş, çan sesi yerine burçlarda ezan-i Muhammedi okunmaya başlanmış oldu. Ömrü, muharebe meydanlarında, İslamiyete hizmetle geçen Abdurrahman Gazi, 1329 yılında vefat etti.

Editör: TE Bilisim