Kurumlar vergisi mükelleflerinin 2020 hesap dönemine ilişkin beyannamelerini verme süreci başladı. Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alan duyuruya göre, mükellefler, 2020 hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamelerini "https://ebeyanname.gib.gov.tr" adresi üzerinden elektronik ortamda verebilecek.

KURUMLAR VERGİSİ NEDİR?

Kurumlar vergisi, mükelleflerin bir takvim yılı içinde elde ettiği safi kurum kazancı üzerinden hesaplanan vergi türüdür. Bahsi geçen kurumlar, anonim, limited, kooperatif, hisseli komandit şirketleri; yani sermaye şirketleridir. Şahıs şirketleri (kolektif, adi komandit) tüzel kişiliğe sahip de olsalar kurum sayılmazlar. Kurumlar Vergisi Kanunu‘nun birinci maddesi gereği, kazancından Kurumlar Vergisi alınan kurumlar şunlardır:

  • Sermaye şirketleri (anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler)
  • Kooperatifler
  • İktisadi kamu kuruluşları
  • Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler (sendikalar dernek; cemaatler vakıf sayılır)
  • İş ortaklıkları

Kurumlar Vergisi mükelleflerinden kanuni merkez ya da iş merkezi Türkiye’de bulunanlar, tam mükellef olarak adlandırılarak hem Türkiye içinde hem de Türkiye dışında elde ettikleri kazanç üzerinden vergilendirilirler. Kanuni merkezi ya da iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlar dar mükellef olarak kabul edilerek yalnızca Türkiye’de elde ettikleri kazanç üzerinden vergilendirilir. (Vergiye tabi kurumların kuruluş kanunu, tüzüğü, ana statüsü ya da sözleşmesinde gösterilen merkez kanuni merkez; bu kurumların işlemlerinin fiilen toplanıp yönetildiği merkeze ise iş merkezi denir.)

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ NE ZAMAN VERİLİR?

Kurumlar Vergisi her nisan ayının sonuna dek ödenmek zorundadır. Özel beyan zamanı tayin olunan gelirler ile ilgili kurumlar vergisi beyannamesi kazancın elde edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde verilir. Beyanname verme süresi içinde ödenir. 3 Aylık dönemi izleyen 2. ayın 14. günü akşamına kadar verilir. Beyanname verilen ayın 17. günü akşamına kadar ödenir.

Editör: TE Bilisim