ÖZEL HABER/Ceyhun Aşirov

Rus ordusunun Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğinin ardından, Bu akşam Ukrayna'nın doğusundaki Lugansk bölgesinde sıcak gelişmeler yaşanıyor.  Lugansk, Bachmut ve Zolote kasabalarında Rus ve Ukrayna ordusu arasında şiddetli çatışmalar olduğu bildirildi. Ukrayna Doğusu Lugansk bölgesinde patlamalar yaşandı.

ABD’de Biden yönetiminin işbaşına gelmesiyle birlikte uzun bir aradan sonra Ukrayna, Rusya’ya karşı sert adımlar atmaya başladı ve yeni yaptırımlar açıkladı. Özellikle Putin’in akrabası olarak bilinen milletvekili Viktor Medvedchuk’e “terörü finanse ettiği” gerekçesiyle yaptırım uygulanarak Medvedchuk’un, başkent Kiev’de yayın yapan 112 Ukrayna, ZIK, News One TV adlı televizyon kanalları kapatıldı. Ardından Kiev, “Kırım’ın işgalden kurtarma ve askeri güvenlik stratejilerini’’ kabul etti. Bunlarla yetinmeyen Kiev, Kırım’da Rusya’ya karşı uyguladığı su ambargosu ve ekonomik yaptırımlarını da artırdı.

GERİLİM PATLAK VERDİ

Bütün bu yaptırımlar sonrası gerilim Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’ta kendini göstermeye başladı. Rusya başta Kırım ve Donbas’a yakın bölgeler olmak üzere Ukrayna sınırları boyunca askeri sevkiyatlarını günlerdir sürdürüyor. Hafta başında ise Rusya, 9 aydır kısmi olarak da olsa yürürlükte olan ateşkes anlaşmasını yenilemeyi reddetti. Bunun üzerine dünya kamuoyu “Ukrayna’nın doğusunda yeni bir savaş mı başlıyor” sorularını sormaya başladı.

RUSYA’DAN “GÜÇ” GÖSTERİSİ

Sınırdaki askeri sevkiyatı değerlendiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri sevkiyat yapmasına tepki gösterdi. Zelensky, Rusya’nın Ukrayna sınırında askeri varlığını artırmasını ‘kas gösterisi’ olarak nitelendirdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı açıklamasında “Rusya’nın bu yolla tehdit ortamı yaratarak, ateşkes müzakereleri sürecinde baskı oluşturmak istiyor, ancak Unutuyorlar ki Ukrayna güçlü bir orduya sahip. Devletimiz birlik içinde, her zaman her türlü provokasyona hazırlıklıyız” ifadesini kullandı.

TATBİKAT BAHANE

Sınırdaki hareketliliğe ilişkin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Ruslan Khomchak’tan da bir açıklama geldi. Khomchak açıklamasında Rusya’nın askeri tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırlarına asker sevkiyat yaptığını söyledi. Ukrayna istihbarat başkanlığı ise, Moskova’nın Ukrayna topraklarının derinliklerine bir saldırı başlatmak için Ukrayna ordusunu kışkırtacak hazırlıkları tamamladığı uyarısında bulundu. Ardından ABD Silahlı Kuvvetleri’nin Avrupa Komutanlığı, Donbas’taki ayrılıkçı güçlerin ateşkesi ihlal edip asker sevkiyat başlamasının ardından askerlerini en yüksek düzeyde savaşa hazır hale getirdiklerini bildirerek Rusya karşısındaki tarafl arını belli etti. 

Editör: TE Bilisim