Amerika'da savaş karşıtı aktivistler, Washıngton'da Beyaz Saray'ın önünde açlık grevi yaparak savaşın harap ettiği Yemen'deki ablukanın kaldırılması çağrısında bulundu.

Aktivist İman Salih yaptığı konuşmada ''Abluka şiddettir. Zalimce ve insanlık dışıdır. Dünyadaki en büyük insani krizden bahsediyoruz. Bu oldukça kötü bir durum. Yemen hâlihazırda Arap dünyasının en fakir ülkesi ve dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Bu savaş ablukası onu daha da geriye götürüyor.'' dedi. 

ABLUKA YOĞUNLAŞTIRILDI

Suudi Arabistan ve başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere diğer bölgesel güçler Mart 2015'te Yemen'deki Husi isyancılarına karşı savaş başlatmıştı. Savaşta bütün ülkeyi ablukaya alan Suudi Arabistan ve BAE önderliğindeki koalisyon bu yılın başlarında akaryakıt sevkiyatlarının ülkeye ulaşmasını yasaklayarak ablukayı yoğunlaştırdı. 

SUUD ABLUKASI KALDIRILMALI!

Birleşmiş Milletler raporuna göre Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen'de en az 22 bin 766 hava saldırısı gerçekleştirdiğine dikkat çeken aktivistler, Yemen'deki insani durumun çatışmada pazarlık aracı olarak kullanılmasını önlemek için ablukanın kayıtsız şartsız kaldırılması gerektiğini söyledi.

Aktivistler, inanların açlık ve salgın hastalıktan öldüğünü vurgulayarak “Savaşı başlatanlar ülkeye yakıtın girişini engellediklerini iddia ederek; yiyecek, ilaç ve diğer ihtiyaçların ülkeye girişini engellemediklerini öne sürüyorlar. Ama esasen, bu malların hiçbirini yakıtsız taşıyamazsınız.” ifadeleriyle ablukaya tepki gösterdi.

''AMERİKA SAVAŞIN SUÇ ORTAĞIDIR''

Açlık grevine katılan Monıca Isaac, “Nihai hedefimiz, Suudi Arabistan önderliğindeki ablukanın kaldırılması için ABD desteğini sona erdirmektir. Çünkü ABD desteğini çekerse savaşın sona ereceğini biliyoruz.'' dedi.

Açlık grevine katılan diğer bir aktivist  Yara Beydoun konuya ilişkin Mıddle East Eye haber ajansına verdiği demeçte Yemen'deki savaşan gruplara karşı ABD ve Suudi Arabistan gibi tonlarca parası ve askeri desteği olan devasa güçlere sahip ülkelerin olduğunu hatırlatarak ''Günün sonunda kim ölüyor? Yemen'deki masum insanların olup bitenle hiçbir ilgisi yok. Verdiği destekle Amerika Yemen'deki savaşın, ablukanın suç ortağı.'' dedi. 

Amerika Başkanı Joe Bıden bu yılın başlarında ABD'nin Suudi Arabistan'ın Yemen'deki saldırılarına son verdiğini açıklasa da kongre üyeleri de dahil savaş karşıtı aktivistler, somut herhangi bir adımın atılmadığını belirtiyor.

Editör: TE Bilisim