Erzurum'da Yakutiye Kent Meydanı'nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri ellerinde Türk bayraklarıyla bazı emekli amirallerin açıklamalarına ilişkin basın açıklaması yaptı. STK'lar adına gazetecilere açıklama yapan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Recep Akgül, emekli amirallerin yaptığı açıklamanın talihsiz olduğunu söyledi.

''TOPLUMU GALEYANA GETİRECEK BİR AÇIKLAMA''

Fikir beyan edilmesinin demokrasi ve insan hakları açısından meşru olduğunu belirten Akgül, "Bir kişinin bir mesele üzerinde fikrini belirtmesi demokrasi ve insan hakları çerçevesinde meşru bir meziyettir. Çok seslilik ve farklı fikirleri zenginlik olarak görmek, toplumsal hayatın gelişmesi açısından sıhhat belirtisidir." dedi.

Akgül, toplumu gerecek açıklamaların kabul edilemez olduğunu ifade ederek, "Emekli bir askerin sivil hayat geçtikten sonra askeri konularda fikirlerini paylaşması toplumun aydınlanması açısından faydalıdır ama askeri bir topluluğun emekli veya değil siyasi erki etki altına alıp toplumu galeyana getirecek fiillerde bulunması, açıklama yapması ve demokratik ülkelerde bile eşine rastlanmayan ve ülkemiz gibi darbelerin esiri olmuş, başbakanın ve bakanların askeri emir komuta zinciri içinde asıldığı bir ülkede kabul edilir yanı yoktur." diye konuştu.

''DEVLETİN BEKASI İÇİN HÜKÜMETLE BİR OLUNMALIDIR''

Darbecilerin hiçbir zaman Türkiye'yi yok edemeyeceğini vurgulayan Akgül, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hiçbir şekilde darbeciler bu ülkede demokrasiyi, istiklalimizi yok edemeyecektir, bunu herkes bilmelidir. Aziz milletimiz bayrağını ve toprağını canından çok sevmektedir. Her zaman devletinin bekası için hükümetiyle bir olmuştur. Her türle vesayet girişimine kesin ve net bir şekilde cevap vermiştir. Bundan sonda da böyle olacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın."

''YARGI ÖNÜNDE HESAP VERSİNLER''

Memur-Sen Ardahan Temsilciliğinde bir araya gelen Memur-Sen Ardahan İl Temsilciliği üyeleri ile Memur-Sen'e bağlı STK'ların üyeleri de bazı internet siteleri ve sosyal medyada yayımlanan söz konusu açıklamayı hazırlayanlara tepki gösterdi.

Memur-Sen Ardahan İl Temsilcisi Erdinç Çakmak, burada yaptığı açıklamada, haklarında suç duyurusunda bulundukları bazı emekli amirallerin yargı önünde hesap vermeleri gerektiğini söyledi.

Çakmak, bazı emekli amirallerin millete muhtıra verilen dönemlerden kalma köhne zihniyetle hazırladığı açıklamayla devletin kurumlarının milletin hizmetinde olmasından duyulan rahatsızlığı açık ettiğini kaydetti.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR 

Gece yarısı deklare edilen "muhtıra çağrışımlı" bir açıklamayla siyasete ve millet iradesine müdahale etme niyetinin beyan edildiğini aktaran Çakmak, "Bizde bugün Memur-Sen olarak millet iradesine karşı bir müdahale hevesi olarak gördüğümüz bu açıklamaya imza atanlar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Hazırladığımız dilekçeyi savcılığa teslim etmek için toplandık."

Çakmak ve beraberindeki STK mensupları daha sonra Ardahan Adliyesi'ne geçerek, açıklamayı yapan emekli amiraller hakkında suç duyurusunda bulundu.

''CEZALANDIRILMALARINI İSTİYORUZ''

Kars'ta da Memur-Sen İl Başkanı Mahmut Kaan İlgar, sendika binasında yaptığı açıklamada, bazı emekli amirallerin açıklamasına tepki gösterdi.

İlgar, açıklamayı yapan emekli amiraller hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade ederek, "Millet olarak, irademize uzanmak isteyen elin ve arkasındakilerin ortaya çıkarılmasını, yargılanmasını, cezalandırılmasını istiyoruz. Vesayet sevdalılarına hadleri bildirilmeli, darbe heveslileri yargı önünde hesap vermelidir. Bu bildiriye imza atanların siyasete müdahale aracı olarak kullandıkları rütbeleri ellerinden alınmalı, o rütbeler üzerinden elde ettikleri kazanç ve imtiyazlar sona erdirilmelidir." dedi.

İlgar ve beraberindekiler daha sonra adliyeye giderek suç duyurusunda bulundu.

KİMSE CÜRET ETMEMELİ

Türkiye Kamu-Sen Gaziantep İl Temsilcisi Kemal Kazak, yazılı açıklamasında, bazı emekli amirallerin yaptığı açıklamanın darbe dönemlerinden aşina olunan tehditleri içerdiğini belirtti.

Açıklamaların ülke demokrasisi için hiç de arzu edilmeyecek tehlikeleri içinde barındırdığını aktaran Kazak, hiç kimsenin mazide kalmış kötü anıları canlandırmaya, eski alışkanlıkları ve hastalıkları hortlatmaya cüret etmemesi gerektiğini vurguladı.

ŞANLIURFA MAHALLE MUHTARI DA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Kuskunlu Mahallesi Muhtarı Abdulkadir Turgut, bazı emekli amirallerin yaptığı açıklamayla ilgili olarak suç duyurusunda bulundu.

Turgut, dilekçesini Cumhuriyet Başsavcılığına teslim ettikten sonra gazetecilere, hafta sonu yayınlanan bildirinin şokuyla uyandıklarını söyledi.

Abdulkadir Turgut, "Siverek Adliyesi'ne gelerek darbeci zihniyet hakkında suç duyurusunda bulundum. Ben bu suç duyurusunu bireysel olarak yapıyorum. Maddi olarak da uğradığımız zararların hesaplarının sorulmasını istiyorum." dedi.

MALATYA ''HADDİNİZİ BİLİN'' DEDİ

Kent merkezi Soykan Meydanı'nda bir araya gelen Malatya Sivil Toplum Kuruluşları üyesi çok sayıda kişi, ellerindeki "Geleneğimizde vesayete, geleceğimizde darbeye yer yok", "Haddinizi bilin", "Memleket sahipsiz değil", "Hodri meydan, millet burada darbeciler nerede" pankartı ve dövizleri taşıyarak bazı emekli amirallerin yaptığı açıklamayı protesto etti.

Malatya Sivil Toplum Kuruluşları adına açıklamaya yapan Memur-Sen Malatya İl Temsilcisi Hüseyin Söylemez, emekli de olsa bazı darbe heveslilerinin siyasete müdahale etme, millet iradesine çelme takma, darbe çığırtkanlığı yapma ve gayrı milli odaklara selam çakma hastalığının devam ettiğini belirtti.

''MİLLETE YABANCI KALMIŞ ZİHNİYET''

Kahramanmaraş Adliyesi önünde bir araya gelen üyeler adına konuşan Memur-Sen Kahramanmaraş İl Temsilcisi Abdulaziz Aydın, kendisini millet iradesinin üzerinde gören bir grup emekli amiralin vesayet dönemlerine özlem duyan bir açıklama yayınladığını söyledi.

Aydın, söz konusu olayın millete muhtıra verilen dönemlerden kalmış köhne bir zihniyetin hazırladığı bir açıklama olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Milletin inancından, iradesinden, medeniyet değerlerinden kopmuş, millete yabancılaşmış bir zihniyetin taşıyıcısı olan bu asker emeklilerinin aktif görevde oldukları dönemde neye hizmet ettikleri herkesçe bilinmektedir. Deniz kuvvetleri emeklisi sıfatıyla yayınladıkları bildiri içerik itibarıyla göstermiştir ki bunlar olsa olsa amiral eskisidir."

Editör: TE Bilisim