Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova'da gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Ukrayna'nın bazı Rus şirketleri ve Uluslararası İnsani İş Birliği Federal Ajansına yönelik yaptırım uygulama kararını değerlendiren Peskov, bu kararı üzüntüyle karşıladıklarını dile getirdi.

Peskov, buna karşı adımların atılıp atılmayacağı yönündeki soruya, "Biz galiba yakında Ukrayna ile daha fazla karşılık verebileceğimiz bir alanın kalmadığı bir ilişki seviyesine ulaşacağız. Kalan her şeyi keseceğiz. Bu çok kötü." dedi.

'' RUSYA KİMSE İÇİN TEHDİT DEĞİL''

Ukrayna sınırlarındaki Rus askeri hareketliliğine de değinen Peskov, Rusya'nın Ukrayna dahil hiçbir devlet için tehdit oluşturmadığını savundu.

Peskov, "Rusya, her zaman kendi güvenliğine dikkat ediyor. Rus ordusu, ülkenin güvenliğini sağlamak için gerekli gördüğü şekilde ve yönlerde Rusya’nın topraklarında hareket eder. Bu, endişeye neden olmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Donbas ile ilgili Minsk anlaşmalarının uygulanmadığına dikkati çeken Peskov, "Maalesef anlaşmalar uygulanmıyor. Ukrayna tarafının da üstlendiği yükümlülükler yerine getirilmiyor. Aslında küçük çapta kontrolsüz çatışmalar başlıyor." diye konuştu.

Peskov, bunun Donbas'taki durumu gerginleştirdiğini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Rusya-Ukrayna ilişkilerinde gerginlik, Ukrayna'da Batı'nın desteğiyle Moskova yanlısı yönetimin devrildiği ve Kırım'ın ilhak edildiği 2014'ten bu yana sürüyor.

Kırım'ın ilhakı ve Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk'ta Rusya yanlıları tarafından tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından Kiev yönetimi, Rusya'yı "saldırgan" ülke olarak tanıyan bir yasayı kabul etmişti.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana devam ediyor. Donbas krizinin çözümüne ilişkin müzakereleri Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)'ten oluşan Üçlü Temas Grubu yürütüyor.

Taraflar arasında Temmuz 2020'de sağlanan kapsamlı ateşkes son dönemde sık sık ihlal ediliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'ı kurtarmayı amaçlayan Askeri Güvenlik Stratejisini geçen hafta onaylamıştı.

Zelenskiy'nin açıklamasına göre, sene başından bu yana bölgede yaşanan çatışmalarda 20 kişi hayatını kaybetti, 57 kişi yaralandı.

Editör: TE Bilisim