Gökhan Yılmaz / Analiz

Prens Hamza’nın eşi Prenses Basma ile iletişime geçtiği belirtilen İsrailli Shaposhnik’in eski bir MOSSAD ajanı olduğu öne sürüldü. Shaposhnik ise iddiaları reddederek ailenin yakın dostu olduğunu ileri sürdü. Avrupa’da yaşayan bir İsrailli olduğunu belirten Shaposhnik, “ İsrail istihbarat servislerinde hiçbir zaman görev yapmadım. Ben Prens Hamza'nın yakın kişisel bir arkadaşıyım” dedi.

GİZEMLİ İSRAİLLİ KİM?

İbranice yayın yapan Walla isimli site, Shaposhnik’in Amerikalı bir paralı asker ve özel güvenlik şirketi Blackwater ile bağlantısına ilişkin bilgiler yayınladı. 41 yaşındaki Shaposhnik, bebek katili Ariel Şaron tarafından kurulan"Kadima" partisinde siyasete başladı. Daha sonra EhudOlmert’in danışmanlığını yapan Shaposhnik, ABD'li işadamı Erik Prince'in güvenlik şirketiBleackwater’daçalıştı. Shaposhnik, birkaç yıl sonra, ABD Dışişleri Bakanlığı'na ve dünyadaki diğer hükümetlere hizmet veren kendi şirketi RS LogisticsSolutions'ı kurdu. Shaposhnik'in şirketi, Ürdün'de Iraklı askerleri eğitirken Prince'in şirketine lojistik hizmetler de sağladı.

PRENS HAMZA ÖFKELİ

Öte yandan dış bağlantıları sebebiyle darbeyle suçlanan Prens Hamza’ya ilişkin yeni bir ses kaydı yayınlandı. İlk kaydında ev hapsinde tutulduğunu söyleyen Prens Hamza yeni kayıtta kendisine yönelik kısıtlamaları reddettiğini duyurdu. Prens Hamza, daha önce yayınladığı ses kaydında, Ürdün Genelkurmay Başkanı’nın kendisini ziyaret ederek, “evden çıkma, insanlara iletişim kurma” dediğini belirtmişti.

Ürdün gazeteleri Hamza’ya tepkili

Ürdün’de darbe iddialarının odağında yer alan Prens Hamza, Ürdün gazetelerinin tepkisini çekti. Al Rai gazetesi doğrudan Prens Hamza’ya yüklenerek “Beşiğine isyan getirme” yorumunda bulundu. Yarı devlet gazetesi Al-Rai, prens'e doğrudan "Beşiğine isyan getirme" başlığı altında saldırdı ve güvenlik yetkililerinin "Prens Hamzah ve diğerlerinin vatanı hedef alan faaliyetlerini ve hareketlerini izlediğini belirtti. El Düstur gazetesi ise gelişmeleri birinci sayfasında 2 geniş haberle duyurdu. Gazete Prens Hamza’nın muhalifl eri ulusal güvenliği baltalamaya teşvik ettiğini öne sürdü. Kral Abdullah’ın krizi aile içinde çözmek istediğini fakat Prens Hamza’nın buna yanaşmadığını belirten gazete, Prens Hamza’nın İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hesabına çalıştığı öne sürülen Basim Avadallah ile ilişkilerine dikkat çekildi.

Neden Ürdün?
İsrail’i tanıyan ilk Arap ülkelerinden biri olan ve hemen her kritik durumda İsrail istihbaratı ile bilgi paylaşımında bulunan Ürdün’deki darbe iddialarının arkasında İsrail Başbakanı Netanyahu’nun olduğu öne sürülmüştü. İsrail’in İbranice yayın yapan gazetelerinden Yedioht Ahdronoth, Netanyahu’nun Ürdün’de yaşanacaklardan haftalar önce bilgi sahibi olduğunu öne sürmüştü. İsrail’le ciddi bir sorunu olmayan Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın neden hedef olduğu sorusu akıllara geldi. Bölgeyi yakından bilen uzmanlar, “İşin ucu ‘Yüzyılın Anlaşmasına’ dayanıyor” görüşünde. Ürdün’ün İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak girişimine de karşı olduğu biliniyor.

Şifre: Yüzyılın Anlaşması

Donald Trump döneminde Trump’ın damadı JaredKushner’in öncülük ettiği plana göre, Filistin’den çıkarılacak Filistinliler Ürdün’e gönderilecekti. Bunun yanı sıra Ürdün’ün Mescid-i Aksa üzerindeki nüfuzu İslam dünyası üzerinde olumlu bir izlenim bırakıyordu. Yüzyılın Anlaşması ile bu imtiyazlarını kaybedecek ve Filistinlileri kabul etmek zorunda kalacak olan Kral Abdullah, bu plana mesafeli durdu. 10 milyon nüfuslu Ürdün, 2 milyon kayıtlı Filistinli mülteci ve 600.000 Suriyeli mülteciye de ev sahipliği yapıyor. Başı yolsuzluk iddiaları ile dertte olan ve yeniden Başbakan olabilmek adına her yolu deneyen Netanyahu’nun, Batı Şeria’nın ilhakına ve Yüzyılın Anlaşması’na karşı çıkan Kral Abdullah’ın gitmesini istediği sır değil.

DARBE GİRİŞİMİ İDDİALARI

Ürdün'de "ülkenin istikrarına tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle 20 kişinin gözaltına alındığı ve Kral 2. Abdullah'ın kardeşi Prens Hamza bin Hüseyin'in de Amman'daki evinde gözetim altında tutulduğu ortaya çıkmıştı. Ürdünlü muhalifl er ise gözaltı operasyonunu “Ekonomik anlamda sıkışan Ürdün Kral’ı Abdullah’ın, iktidar alternatifini tasfiye” olarak değerlendirmişti. Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ülkesinin “kötü niyetli bir komployu” engellediğini vurgulamış, veliaht prens Hamza’nın Ürdün’ün istikrarını bozmak için girişimlerde bulunduğunu söylemişti.

NETANYAHU BİLİYORDU

İbranice yayın yapan YediohtAhdronot darbe girişimin arkasında Suudi Arabistan ve BAE’nin olduğunu, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun da yaşanacaklardan haberdar olduğunu öne sürmüştü. Gazete, gözaltına alınan Basim Avadallah’ınSuudi Saray’ı ile Ürdün Prensleri arasında bağlantı noktası olduğunu vurgulamıştı. Gazetenin analistlerinden Smadar Perry, İsrail Başbakanı BinyaminNetanyahu’nun Ürdün’de yaşanan gelişmelerden önceden haberi olduğunu belirtmişti.

Editör: TE Bilisim