Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin uydu ve uzay yolculuğu ile Türksat 5A, 5B ve 6A uydularına ilişkin son gelişmeleri, Türksat AŞ Gölbaşı Yerleşkesi'nde düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

Karaismailoğlu, uydular üzerinden televizyon ve radyo yayıncılığıyla internet erişiminde ve diğer katma değerli uydu hizmetleriyle bölgede lider, dünyada marka değeri yüksek ülke olmak istediklerini söyledi. 

GÖREV SÜRESİ 30 YIL

Ocak ayı başında başarıyla fırlatılan Türksat 5A haberleşme uydusunun yörünge yolculuğuna devam ettiğini anlatan Karaismailoğlu, şu bilgileri verdi: 

"Ekvator'dan 35 bin 160 kilometre uzaklığa ulaşan Türksat 5A, yolculuğunun dörtte üçünü tamamladı. Uydumuz, mayıs ayının ilk haftasında 31 derece doğu yörüngesine ulaşacak.Haberleşme uydumuz hizmete girdiğinde, Türkiye ile Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı ve Güney Afrika'nın yanı sıra Akdeniz, Ege ve Karadeniz'i kapsama altına alacak. Uydumuz, televizyon yayıncılığıyla veri haberleşme hizmetinde, ülkemizi dünyada Ku-Band kullanan öncü ülkeler ligine taşıyacak. Elektrik itki sistemiyle çok daha kaliteli TV yayıncılığı ve haberleşme hizmeti verecek olan Türksat 5A, 30 yıl süreyle bu görevini yerine getirecek."

"YIL SONU UZAYA FIRLATILACAK"

Türkiye'nin haberleşme uydu trafiğinin bundan sonra da devam edeceğini söyledi, Türksat 5B ile ilgili son bilgileri paylaştı: 

"Üretim süreçlerinde sona yaklaştığımız Türksat 5B haberleşme uydumuzu da bu yılın dördüncü çeyreğinde uzaya fırlatacağız. 42 derece doğu yörüngesine göndereceğimiz Türksat 5B'nin önde gelen özelliklerinden birisi de Ka-Band veri haberleşme kapasitemizi 15 kat daha artıracak olmasıdır. Türksat 5B, kara, hava ve deniz araçlarına gelişmiş veri haberleşme hizmeti sunacak. Bu şekilde ticari gemi ve hava ulaşım pazarına odaklanacak."

TÜRKSAT 6A MÜJDESİ 

Karaismailoğlu, milli imkanlarla geliştirilip üretilmesi planlanan Türksat 6A haberleşme uydusunun üretim ve entegrasyon süreçlerinin yoğun şekilde devam ettiğini anlattı:

"6A'nın mühendislik modeli ile uçuş modelinin entegrasyon faaliyetleri eş zamanlı devam ediyor. Bu yıl uçuş modelinin entegrasyon faaliyetlerinin tamamlanarak çevresel test aşamasına geçilmesi öngörülüyor. Türksat 6A'yı 2022 yılında uzaya göndermeyi planlıyoruz."

Editör: TE Bilisim