Ruanda Cumhuriyeti’nde 1994'te yaşanan ve insanlık tarihinin yakın dönemdeki en büyük mezalimlerinden biri olan Tutsilere yönelik soykırımın 27. yıl dönümü nedeniyle, başkent Kigali'deki Kigali Arena Stadyumu'nda anma töreni düzenlendi. Yeni tip koronavirüs ( Kovid-19) tedbirleri kapsamında katılımcılar, maske ve sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek tören alanında yerlerini aldı.

ÇOCUKLAR DÖVÜLEREK ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Ruanda'nın etnik unsurları Tutsi ve Hutular arasında çıkan etnik çatışmaların üzerinden 27 yıl geçti. Hutu liderliğindeki hükümet ve milisler Ruanda'da 1994 yılında 100 günde 800 bin kişiyi katletti. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre öldürülenlerden 300 bini çocuktu. Çoğu dövülerek öldürüldü.  Acılarını hiçbir zaman unutmayan Ruandalılar çatışmaların başlangıç günü olan 7 Nisan'ı soykırım günü olarak anıyor. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN TAZİYE

Dışişleri Bakanlığından, Ruanda'da Tutsilere yönelik soykırımın 27. yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, dost Ruanda devletinin ve halkının acılarının samimiyetle paylaşıldığı belirtilerek, taziyeler sunuldu.

SOYKIRIM NASIL BAŞLAMIŞTI?

6 Nisan 1994'te Hutu etnik grubundan olan Ruanda Devlet Başkanı Juneval Habyarimana'nın içinde olduğu uçak vuruldu, uçaktaki herkes vefat etti. Radikal Hutu örgütler muhalif Tutsi grubu Ruanda Vatansever Cephesi'ni (RPF) suçladı. Tutsiler bu suçlamaları reddetti. Milisler bunun üzerine Tutsileri, vahşice, palalarla katletmeye başladı. Katliam, Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kagame'ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükûmetin düşürülmesi ile son buldu. 

Tutsiler, bugünkü Ruanda ve Burundi sınırları içinde yaşamakta olan etnik gruplardan biridir. Ruanda'da %15, Burundi'de %14 oranında Tutsi yaşamaktadır. Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükûmetinin o dönem içerisinde en yakın dostu ve destekçisi olması sebebiyle Ruanda Soykırımı'ndan en fazla sorumlu tutulan ülkedir.

Editör: TE Bilisim