Montrö Boğazlar Sözleşmesini kimler imzaladı? Sözleşmeye göre boğazlardan para alınıyor mu? Soruları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu.   Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 104 amiralin yayınladığı tepki çeken bildirinin ardından gündemde kalmaya devam ediyor. Merak konusu olmaya devam ediyor. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Montrö Sözleşmesi’nden çıkmayla ilgili halihazırda bir çalışmamız mevcut değil ama gelecekte bu ihtiyaç ortaya çıkarsa ülkemizi daha iyisine kavuşturmak üzere her sözleşmeyi gözden geçirmekten çekinmeyiz. Bunları Uluslararası anlaşmaya veya tartışmaya açarız" dedi. Peki, Montro Boğazlar Sözleşmesini kimler imzaladı? Sözleşmeye göre boğazlardan para alınıyor mu? İşte detaylar…

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türk Boğazlarından geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği işlerini düzenleyen sözleşmedir. 1923’te Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesi’nin yerine geçmiştir.

MONTRO BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİNİ KİMLER İMZALADI?

Boğazların statüsü ve gemilerin geçiş rejimi ile her zaman yakından ilgilenen Birleşik Krallık'ın Türkiye'yi desteklemesine paralel olarak Balkan Antantı Daimi Konseyi'nin 4 Mayıs 1936'da Belgrad'da yaptığı toplantıda Türkiye'nin teklifini destekleme kararı alınmıştır. Türkiye'nin girişimi Lozan Boğazlar Sözleşmesi'nin diğer akitleri tarafından da kabul edilince Boğazlar'ın rejimini değiştirecek olan konferans, 22 Haziran 1936'da İsviçre'nin Montrö kentinde toplanmıştır.

İki ay süren toplantılardan sonra 20 Temmuz 1936'da Bulgaristan, Fransa, Büyük Britanya, Avustralya, Yunanistan, Japonya, Romanya, Sovyetler Birliği, Yugoslavya ve Türkiye tarafından imzalanan yeni Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye'nin kısıtlanmış hakları iade edilmiş ve boğazlar bölgesinin egemenliği Türkiye'ye geçmiştir.

SÖZLEŞMEYE GÖRE BOĞAZLARDAN PARA ALINIYOR MU?

Montrö Türk Boğazlar Sözleşmesi'ne göre Boğazlardan geçiş yapan savaş gemilerinden ücret alınmıyor. Ancak, ticaret gemileri, Türk Boğazlarından herhangi bir limana uğramaksızın geçiş yapsa bile ücret ödüyor. Kılavuzluk ve römorkör hizmetleri ile sağlık denetimi de ücrete tabi.

Editör: TE Bilisim