Ceyhun Aşirov / Özel Haber

Ukrayna Ulusal Güvenlik, Savunma ve İstihbarat Komitesi Başkan Yardımcısı Yuriy Misyagin, açıklama yaparak Türk Bayraktar İHA/SİHA’ların ilk defa Donbas semalarında uçmaya başladığını bildirdi. Aynı zamanda Ukrayna parlamentosunda milletvekili olan Yuriy Misyagin, Bayraktar İHA’larının Pantsir-S1 hava savunma sistemleri başta olmak üzere tank ve obüs sistemlerini de tespit ettiğini vurguladı. Ukrayna Cumhurbaşkanının Türkiye ziyaretinden sonra Rusya Devlet haber ajansları da Türkiye ile Ukrayna arasında askeri iş birliğine dikkat çekerek, ‘‘Türkiye Devlet Başkanı Erdoğan Ukrayna’nın NATO’ya katılmasından yana konuştu’’ haberini geçtiler.

SAVUNMADA SIKI İŞBİRLİĞİ

Ukrayna ile Türkiye arasındaki liderler zirvesinde dikkat çeken bir başka nokta ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Ukraynalı mevkidaşı Andrey Taran ile görüşmesi oldu. Savunma Bakanlarının masasında; Bayraktar İHA/ SİHA transferi, havacılık projeleri, Savunma sanayi ve Ukrayna’nın NATO üyeliği gibi konular da vardı.

BÖLGEYE MESAJ VERİLDİ

Bölgeden güvenlik kaynakları son günlerde Ukrayna’nın Doğusu Donbasta’da Rusya ile Ukrayna arasında tansiyonun bu kadar yüksek olduğu bir zamanda Cumhurbaşkanı Zelensky’nin Türkiye ziyaretinin oldukça önemli olduğunu aktarıyor. Özellikle Türkiye ile Ukrayna arasında Savunma sanayisinde yapılacak iş birliğinin bütün bölgeye mesaj olduğu vurgulanıyor.

“Kırımın ilhakını tanımıyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ukrayna’nın uluslararası toplumu Kırım konusunda bir araya getirmeyi hedefl eyen Kırım Platformu’nu destekliyoruz açıklaması ve Kırım’ın ilhakını tanımama yönündeki beyanları hem Rusya hem de bölgede en önemli gündem konusu olmaya devam ediyor. Yaklaşık 3,5 saat süren görüşme sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kırım’ın ilhakını tanımıyoruz” vurgusu yaparak “Türkiye olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güçlü bir şekilde savunduk. Kırım’ın ilhakını tanımama yönündeki prensip kararımızı bir kez daha teyid ettik” ifadelerini kullanmıştı.
Savunmada yeni ufuklara yürüyoruz
Cumhurbaşkanı Zelensky de Türkiye ile işbirliğinin önemine atıf yaparak: ‘Sınırımız denizden olsa bile Ukrayna güvenilir bir komşuya sahip olmaktan çok memnundur. Ukrayna ve Türkiye iş birliklerinde yeni ufuklara ilerlemektedir: altyapıda yatırımların büyümesi, ticaret cirosunda artış, enerji ve savunma sahalarında ciddi ortaklık oluşturuyoruz’ açıklaması yaptı.
Editör: TE Bilisim