Gökhan Yılmaz / Özel Haber

Ortak Arap Listesi’nden ayrılarak seçime tek başına katılan RAM, 23 Mart’ta yapılan seçimde 4 milletvekili çıkardı. Son 2 senedir 4’üncü kez seçim yapan İsrail’de hiçbir blok çoğunluğu sağlayamazken, sağ blok, hükümet kurmak için gerekli olan 61 sandalyeye RAM’ın vereceği destekle ulaşıyor.

İSRAİL SAĞINI İKNA EDECEK MI?

RAM’ın seçimde kazandığı kilit rol “İsrail başbakanını bir Arap mı belirleyecek” yorumlarını da beraberinde getirdi. RAM’ın pozisyonu İsrail sağında ciddi rahatsızlıklara sebep oldu. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud RAM’ın desteğine sıcak bakarken, Siyonist partiler bu desteğe soğuk yaklaşıyor. Netanyahu başbakan olabilmek için Mansur Abbas’ın desteğini alsa da ideolojik ortaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Bunun farkında olan Abbas’ın İsrail sağına yönelik mesaj vermeye hazırlandığı öne sürülüyor. Seçim öncesi yaptığı açıklamalarda “Saygıdeğer İsrailliler, Ben Mansur Abbas, İsrail İslami Parti lideri ve gururlu bir Müslüman ve İsrail devleti vatandaşı” ifadeleri ile İsrail’in meşruiyetini kabul eden açıklamalar yapan Abbas’ın yeni bir açıklama ile İsrail’e bağlılık yemini edeceği belirtiliyor.

NETANYAHU’YU RAHATLACAK

İsrail sağı, Hamas destekçisi olduğu nedeniyle RAM’a karşı çıkarken, Abbas yapacağı açıklama ile Hamas’la mesafeli olduğunu duyuracak. İsrail medyasında çıkan haberlere göre, Abbas yapacağı açıklamada Hamas’ı terör örgütü ilan edecek ve terörü reddedecek. Mansur’un yapacağı konuşmanın ardından RAM’la işbirliğini reddeden Siyonist partilere baskı yapılacak. Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’den hükümeti kurma görevi alan Netanyahu’ya halihazırda 52 milletvekili destek veriyor. Naftali Bennett liderliğindeki 7 sandalyeli Yamina’nın desteğini almak için görülen Netanyahu’nun Abbas’ın da desteğine ihtiyacı var. Öte yandan sol partiler de hükümet kurabilmek adına duyduğu destek Abbas’ın elini kuvvetlendiriyor

Editör: TE Bilisim