Bu akşam teravih namazı kılınır mı? Teravih nasıl kılınır? Sorularını sıkça aratan vatandaşlar için haberimizde konuya yer verdik. Ramazan ayının gelişini heyecan ve coşku ile karşılayan Müslümanlar, mübarek ayda gerçekleştirilecek ibadetleri merak ediyor. Yatsı namazından sonra sabah namazına kadar kılınması için vakit olan teravih namazı yirmi rekâttan oluşuyor. Oruç tutmaya hazırlanan insanlar aynı zamanda okunacak duaları ve kılınacak namazları da sıkça araştırıyor. Peki, Bu akşam teravih namazı kılınır mı? Teravih nasıl kılınır? İşte konuya dair bütün detaylar…

BU AKŞAM TERAVİH NAMAZI KILINIR MI?

Teravih namazı, Ramazan ayının gelişi ile birlikte bu akşam başlıyor. On bir ayın sultanı Ramazan ayı 2021 yılında 13 Nisan’da başlayacak. Bu mübarek ayda İslam inancına göre bütün insanlığa farz olan oruçlar, Müslümanlar tarafından tutulacak. Bu akşam kılınmaya başlayacak olan teravih namazı, yatsı namazından sonra sabah ezanına kadar eda edilebilecek.

2021 yılının Ramazan ayında ilk teravih namazı 12 Nisan Pazartesi itibariyle bu akşam kılınacak.

TERAVİH NASIL KILINIR?

Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlamak için niyet edilir. Tekbir alınıp eller bağlanır. Sübhaneke okunduktan sonra Besmele çekilir, Fatiha ve bir sure daha okunur. Rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekâta kalkılır. Besmele, Fatiha ve bir sure okuyup rükû ve secde yapılır ve oturulur. İkinci rekâtın sonundaki bu ilk oturuşta sırasıyla herkes içinden Ettahiyyatü, Allahümme Salli ve Allahümme Barik okur. Üçüncü rekât birinci rekât gibi eda edildikten sonra dördüncü rekâtın son oturuşunda Ettahiyyatü, Allahümme Salli ve Allahümme Barik dualarına ek olarak Rabbena Atina ve Rabbenağfirli okunur ve selam verilir.

Bunun gibi beş kere daha kılınarak yirmi rekâta tamamlanan teravih namazının sonuna gelindiğinde ise vitir namazı kılınır.

Teravih namazı her iki rekâtta bir selamla kılınacaksa sabah namazının sünneti gibi kılınır. Dört rekâtta bir selamla kılınacaksa, ikindinin sünneti gibi kılınır. Vaktinde kılınmayan teravih namazı sonradan kaza edilmez.

Teravih namazı, yatsı namazının son iki rekât sünneti kılındıktan sonra eda edilir, yatsıdan önce kılınması caiz değildir. Vitir namazı ise genellikle teravihten sonra kılınır.

TERAVİH NAMAZI NEDİR?

Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra sabah ezanına kadar kılmak için süresi olan bir nafile namazıdır. Peygamber Efendimiz ile dört halife döneminden itibaren günümüze kadar camilerde veya evlerde cemaatle ya da yalnız olarak eda edilmiştir. Teravih, orucun değil Ramazan ayının sünneti olduğu için oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir.

Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta veya yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler.

Peygamber Efendimiz, “Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için Ramazan gecelerini ibadetlerle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” buyurmuştur.

TERAVİH CAMİLERDE KILINABİLECEK Mİ?

Ramazan ayında teravih namazlarının camilerden kılınıp kılınmayacağını konusunda kamuoyuna bilgi veren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Yaptığımız çok yönlü değerlendirmeler ve başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere, devletimizin yetkili organlarıyla yaptığımız çok yönlü istişareler neticesinde mevcut şartlarda teravih namazlarımızı camilerde değil evlerimizde kılmanın daha uygun olduğuna karar verdik. Elbette gönlümüz istiyordu ki teravih namazlarımızı camilerimizde kılalım, çoluğumuzla çocuğumuzla o coşkuyu camilerimizde yaşayalım.” açıklamalarında bulundu.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında, Ramazan ayında teravih namazının camilerde değil evlerde kılınmasının daha uygun olduğunu söylerken yaşadığı üzüntü ve acıyı dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Ancak salgın hastalık tehlikesi, teravih namazının uzun süre kapalı bir alanda kalmayı gerektirmesi, belirti göstermeyen vakaların varlığı gibi nedenlerden dolayı geçen sene olduğu gibi teravih namazlarımızı evlerimizde kılacağız. Tabii acı ve üzücü. Yani böyle bir duyuruyu yapmak benim için gerçekten çok acı ama sağlık çok önemli.” ifadelerinde bulundu.

Editör: TE Bilisim