Ceyhun Aşirov / Özel Haber

Joe Biden yönetimi Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarını açıkladı. Saray, 16 tüzel ve 16 özel kişiye Rusya hükümetinin 2020 başkanlık seçimlerini etkileme girişimlerini uygulamanın yanı sıra çeşitli dezenformasyon ve müdahale eylemlerinde bulundukları iddiasıyla yaptırım uygulandığını belirtti. Yaptırım kararlarının Ukrayna’da yaşanan gerilimin had safhaya çıktığı ve savaş senaryolarını konuşulduğu bir dönemde gelmesi, “ ABD’den Rusya’ya Ukrayna notası!” olarak değerlendirildi. 6 Rus teknoloji şirketinin Rus istihbarat servislerinin siber programına destek verdiği gerekçesiyle listeye eklendiğini bildiren Beyaz Saray, 14 Haziran 2021 tarihinden sonra Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilecek ruble cinsinden veya ruble dışı tahvillerin ABD’li finans kuruluşları tarafından alınmasına yasak getirdi. Buna göre 10 Rus diplomat için sınır dışı edilme kararı alındığı duyuruldu.

FAİL RUS İSTİHBARATI

“ABD, Rusya Dış İstihbarat Servisi’ni (SVR) Solar Winds Orion platformunun ve diğer bilgi teknolojisi altyapılarının kullanıldığı geniş kapsamlı siber casusluk kampanyasının resmen faili ilan ediyor” denilen Beyaz Saray açıklamasında, ABD İstihbarat Topluluğu’nun suçun SVR’ye isnat edilmesine ilişkin değerlendirmelerinden son derece emin olduğu görüşü savunuldu.

KIRIM DA LİSTEYE EKLENDİ

Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklamasına göre Kırım yarımadasını fiziksel olarak Rusya’ya bağlayan Kerç Köprüsü’nün yapımında yer alan şirketler ve bazı Rus yanlısı Kırımlı sözde yetkililer de yaptırım listesine dahil edildi. Listede Kırım’ın Rus yanlısı sözde İçişleri Bakanı Pavel Karanda, Kırım Mülk ve Toprak İşleri Bakanı Larisa Kuliniç, FSB Kırım ve Sivastopol Şefi Leonid Mihayluk, Rusya Soruşturma Komitesi Kırım Cumhuriyeti Ana Soruşturma Dairesi Başkanı Vladimir Terentyev’in yanı sıra 3 Rus şirketinin ‘Kırım’ın devam eden ilhakı’ iddiasıyla yer aldığı kaydedildi.

Editör: TE Bilisim