Esed rejiminin ülkenin farklı bölgelerinde muhaliflerin kontrolündeki sivil yerleşimlere son 9 yılda düzenlediği saldırılarda 81 bin 916 kez varil bombası kullandığı bildirildi.

Suriye’de sivillere yönelik hak ihlallerini belgeleyen Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR),, Esed rejiminin Temmuz 2012- Nisan 2021 döneminde düzenlediği varil bombası saldırılarına ilişkin raporunu yayımladı. Buna göre, rejim güçleri geçen sürede muhaliflerin kontrolündeki sivil yerleşimlere yaptığı saldırılarda 81 bin 916 kez varil bombası kullandı ve bu saldırılarda bin 821’i çocuk, bin 780’i kadın 11 bin 87 sivil öldürüldü.

SİVİLLER HEDEF OLDU

Varil bombasıyla en çok hedef alınan iller Şam, Halep, Dera ve İdlib şeklinde sıralanırken, bu yolla en çok can kaybı Halep’te yaşandı. Suriye’de sağlık merkezleri 104, okullar 188, mescitler 205, pazar yerleri ise 57 kez varil bombalarıyla hedef alındı. Esed rejiminin varil bombalarını sivilleri yerinden etmek için silah olarak kullandığı vurgulanırken, rejim ve destekçilerinin saldırıları sonucu milyonlarca sivilin yerinden edildiği ifade edildi.

TAHRİP GÜCÜ YÜKSEK

Raporda, varil bombasının kullanımından sorumlu tutulan savaş suçlusu rejim yetkililerinin de bilgileri paylaşıldı. Rejim, düşük maliyetine (yaklaşık 50 dolar) karşın büyük yıkım etkisi nedeniyle varil bombalarını tercih ediyor. Bu bombalarla çoğunlukla sivil alanları hedef alan rejim, en yüksek can kaybının ve büyük yıkımların ortaya çıkmasını hedefliyor. İçine doldurulan patlayıcı miktarına göre, bombalar 50-200 metrelik alanda tahribata neden oluyor. Atılış şekli askeri terminolojide “serbest düşüş” olarak tanımlanan varil bombaları, yerleşim yerlerine verdikleri hasarla sivilleri göçe zorluyor.

Editör: TE Bilisim