Yunanistan'ın Türkiye ile anlaşmazlığı Amerikan, Rusya ve Avrupa savunma sanayisinin Yunanistan'a askeri donanım satmasından başka bir işe yaramadı. Yunanistan, dünya çapında savunma sanayilerinin en iyi müşterileri arasında yer alıyor.

Yunanistan NATO 2020 yılı verilerine göre GSYİH'nın yüzde 2,68'ini harcayarak savunma sanayisine en çok silah satın alan ikinci ülke. 

SAVUNMA BÜTÇESİ İKİYE KATLANDI

Silah ithalatı için esas olarak NATO müttefiklerine güvenen Yunanistan, 2020 yılının sonunda ülke savunma harcamalarını ikiye katlayan devlet bütçesini onaylamıştı. 2021 yılı itibarıyla Yunanistan savunma bütçesi 6.6 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki başarılarının karşısında afallayan Yunanistan, Amerika ve Avrupa sanayisinin en iyi müşterilerinden oldu. Ege ve Doğu Akdeniz'de deniz kabiliyetini iyileştirmeye çalışan Yunanistan, son teknoloji gemiler tedarik etme çabasında. 

Yunanistan yerel basınında yerel alan haberlere göre Yunanistan, en az dört firkateyn ve 18 Fransız Rafale savaş uçağı alacak, F-16 filosunu yükseltecek ve 15 bin askeri personel istihdam edecek. Geçtiğimiz yaz döneminde Türkiye'nin Libya ile olan Doğu Akdeniz Anlaşmasını Fransa'ya şikayet eden Yunanistan, Fransa'ya iyi bir müşteri olmaktan başka Doğu Akdeniz'de herhangi bir ilerleme kaydetmiş değil. 

YUNAN MUHABİR ÇAVUŞOĞLU'NU DOĞRULADI

Ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'ın Beştepe’deki kara propagandasına cevap olarak yaptığı açıklamasında diğer ülkelerin silah satmak istedikleri için Yunanistan’ı kışkırttığını söylemişti.

Öte yandan Greekreporter muhabiri Tatos Kokkindis, haberinde “Mevlüt Çavuşoğlu Ege'nin gerçeğini gün yüzüne çıkardı” ifadelerini kullandı.

AMAÇLARI SİLAH SATMAK!            

Yunan muhabir Kokkindis, Yunanistan'ın Türkiye anlaşmazlığının Yunanistan çıkarından çok büyük güçlerin silah satmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, Yunanistan ile Türkiye arasındaki müzakerelerde ikili çözümün mümkün olduğunu her zaman savunduğunu yazan Yunan gazeteci, Yunanistan'ın savunma programını eleştirdi. Kokkindis, NATO müttefiklerinin Yunanistan'a savaş uçakları ve fırkateyn satmak için rekabet ettiklerini doğruladı. 

Editör: TE Bilisim