Taika Waititi, Ricky Gervais, ve Zack Efron gibi isimlerin seslendirme kadrosunda yer aldığı stop-Motion kısa filmi Save Ralph, kozmetik şirketlerinde bazı hayvanlar üzerinde yaptığı deneylere dikkat çekmek amacıyla çekildi. Çarpıcı dile sahip bir eleştiri olan bu kısa film, #saveralph etiketiyle sosyal medyada büyük destek topladı. Sosyal medya kullanıcıları hayvan deneyi yapan markaları merak ediyor. Hayvan deneyi yapmayan markalar nasıl anlaşılır? Hayvan deneyi yapan markalar hangileri?

HAYVAN DENEYİ YAPMAYAN MARKALAR NASIL ANLAŞILIR?

Bir markanın, hayvanlar üzerinde test edilip edilmediğini anlamak için bazı ibareler var. Deneysiz sertifikasına sahip markaları bulabilmek için en basit yöntemlerden birisi, ambalajları kontrol etmek. Eğer ürünün ambalajında "Not Tested On Animals" şeklinde bir ibare ve tavşan şeklinde bir logo varsa, hayvanlar üzerinde denenmediğinden emin olabilirsiniz.

Hangi markaların deneysiz olduğunu anlamak için ürünün "cruelty free" sertifikasına sahip olduğuna bakmalısınız. Elbette hayvanlar üzerinde deney yapmayı tercih etmeyen markalar da var. Bu yolu izlemeyi seçenlere hayvan deneysiz, vegan ya da vejetaryen sertifikaları veriliyor.

Hayvan deneysiz ve vegan sertifikası almış markalar, hiçbir şekilde hayvanlar üzerinde deney yapmıyor, tedarikçilerinin de bu yöntemi kullanmasına izin vermiyor. Vejetaryen markalar ise tüm bunlara ek olarak hayvansal gıda içeren ürünleri kullanmıyor.

BE CRUELTY-FREE NEDİR?

Hayvan hakları hareketinde dünyanın herhangi bir yerinde hayvanlara zarar vermeyen veya öldürmeyen ürünler veya faaliyetler için oluşturulmuş bir etikettir.

‘’Not Tested On Anımals, cruelt free’’ GİBİ LOGOLARA SAHİP OLMAYAN MARKALAR

Daha fazla bilgi için PETA, ALF, ELF ve Earth Fırst gibi hayvan özgürlüğü örgütlerinin hazırladığı marka listelerini  inceleyebilirsiniz.  ‘’Deneysiz’’ gibi mobil uygulamaları telefonunuza indirip alışveriş yaparken kullanabilirsiniz. 

Editör: TE Bilisim