TRT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Eren, Sosyal Medyadan Dr. Sadık Ahmet'in hayatını konu alan filmin çalışmalarına başlandığını duyurdu.

Eren konuya ilişkin paylaşımında, "Batı Trakya Türklerinin hak ve özgürlük mücadelesinin lideri merhum Dr. Sadık Ahmet’in hayatını anlatan filmimizin çalışmalarına başladık. Yunanistan’ın baskıcı politikalarına karşı Dr. Sadık Ahmet’in bugüne ışık tutan mücadelesi hiçbir zaman unutulmayacak. Ruhu şad olsun!" ifadelerine yer verdi.

Sadık Ahmet kimdir?

Dr. Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerinin savunucusu olarak biliniyor.

1947 yılında Batı Trakya'daki Gümülcine vilayetinin Küçük Sirkeli köyünde dünyaya gelen Sadık Ahmet, Ankara ve Selanik'teki tıp öğreniminin ardından baba ocağına 1978 yılında hekim olarak döndü.

Dr.Sadık Ahmet, Batı Trakya'da, Yunanistan devletinden 1970 ve 1980'ler boyunca baskı gören 150 bine yakın Müslüman- Türk halkının liderliğini üstlendi.

Ahmet, Batı Trakya Türklerine ''Türk'' diye hitap ettiği için 1990 yılında hapis cezasına çarptırıldı.

Hapse girmeden önce "Sadece Türk olduğum için hapse götürülüyorum. Eğer Türk olmak suçsa, şunu tekrarlıyorum Türk'üm ve öyle kalacağım." ifadelerini kullanan Ahmet, Gümülcine'de görülen mahkemesine binlerce vatandaş akın ederek binanın dışında ''Biz Türküz'' sloganları attı.

Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerinin haklarını daha iyi savunabilmek için bir parti kurdu.

Yunanistan'da 1990 yılında genel seçimlerde aldığı yüksek oranda oylarla bağımsız milletvekili seçilen Ahmet, 1991 yılında Batı Trakya Türklerinin ilk ve tek siyasi partisi olan, Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi'ni (DEB) kurdu.

Batı Trakya Türklerinin savunucusu/umudu olan Sadık Ahmet'in seçilmesini engellemek için siyasi partı ve bağımsız adaylara seçim barajı koyan Yunanistan, yüzde 3'lük bu barajı bugün de yürürlükten kaldırmadı.

Sadık Ahmet, Batı Trakya'daki azınlığın haklarını koruyan Lozan Barış Anlaşması'nın 73. yıl dönümünde 24 Temmuz 1995'te henüz genç (48) yaşındayken şüpheli bir trafik kazasında yaşamını yitirdi.

Bununla beraber Yunanistan, Batı Trakya'daki Türklerin etnik kimliğini halen reddediyor. Ülkede, adında "Türk" kelimesi bulunan derneklerin kurulması halen yasak.

(AİHM) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2008'de Yunanistan aleyhine verdiği kararda, derneklerin isimlerinde "Türk" sözcüğünü taşıma hakları bulunduğunu hükme bağlamasına rağmen Yunanistan bu hakkı Türklere tanımamakta ısrarcı.

Editör: TE Bilisim