İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın medikal sektörü için geçtiğimiz ay müjdesini verdiği Sağlık Endüstrileri Başkanlığı’nda son aşamaya gelindi. Savunma sanayii modelinde olduğu gibi medikal sektöründe de tüm paydaşlar tek çatı altında toplanacak.

“YERLİ VE MİLLİ DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAK”

Ar-Ge ve teşvik süreçleri tek elden yürütülecek, yıllık ihracat ilk hedef olarak 5 milyar dolar seviyesine ulaşacak. Sağlık Endüstrileri Başkanlığı için çalışmalar son aşamaya gelirken sektör temsilcileri de başkanlığın yapısı ve modeli için öneri ve beklentilerini sıraladı. Sağlık Endüstrileri Başkanlığı ile ilgili bir grup gazeteciye bilgi veren Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, savunma sanayii modelinin tıbbi cihaz ve medikal sektörüne uygulanacak olmasının sektörde yerli ve milli dönüşümü hızlandıracağını anlattı.

TÜRKİYE PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Türkiye’nin özellikle Kovid-19 ile mücadele sırasında tıbbi cihaz ve medikal sektöründe tüm dünyaya örnek olacak bir atılım içerisine girdiğini anlatan Delikanlı, “Geçtiğimiz yıl 128 ülke Türkiye’den hibe, ihracat izni ya da satın alma şeklinde tıbbi malzeme talebinde bulundu. Tıbbi cihaz ve medikal sektöründe dünyada lider konumda olan Çin’e olan güvensizlik ilginin 2020’de Türkiye’ye kaymasına neden oldu ve bu fırsatı çok iyi değerlendirdik. 2019’da sektörün 650 milyon dolar olan ihracatını 2020’de 5 milyar dolara çıkararak, ülke ekonomisine ciddi katkı sağladık. Ancak Çin’in oyuna tekrar girmeye başlaması ile bu yılı 2 milyar dolarlık ihracatla kapatmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“İHRACATI KALICI HALE GETİRMEK”

Kurulacak Sağlık Endüstrileri Başkanlığı ile tüm paydaşların güçlerini tek çatı altında toplayacak olmasının ciddi bir avantaj getireceğini anlatan Delikanlı, “Böylece gücümüzü birleştirerek Çin’in bu alandaki tahtına da adaylığımızı açıklamış olacağız. Hedefimiz ilk olarak 5 milyar dolarlık ihracatı kalıcı hale getirmek” dedi.

‘Önerilerimizi sunacağız’
TÜMDEF olarak başkanlık kurulumuna ilişkin önerilerini Cumhurbaşkanlığı’na ileteceklerini anlatan Delikanlı, “En önemlisi sektörün tüm paydaşlarının başkanlık çatısı altında toplanması gerektiğini düşünüyoruz. Biz de önerilerimizi bu şekilde hazırladık ve sunacağız. Bu yapının içinde mutlaka üniversiteler ve sivil toplum örgütleri temsilcileri olmalı. Medikal, ilaç ve yazılımla ilgili paydaşlar da başkanlık çatısı altında buluşmalı ki, dijital devrimi sektörümüze hızlı bir şekilde entegre edebilelim” dedi.

- MERHAMET AŞISINI DÜNYAYA VURACAĞIZ

Editör: TE Bilisim