Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby, Değişim ve Uyum Cephesi ( FACT) ile savaşan askerleri ziyarete gittiği cephe hattında yaşanan çatışmada yaralandı. Çad Ordusu Sözcüsü General Azem Bermandoa Agouna, Deby'nin tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını açıkladı.

BBC'de yer alan bilgiye göre Deby'nin ölümüyle ülkede hükümet ve parlamento feshedildi. Önümüzdeki 18 ay boyunca ülkeyi Deby'nin oğlu General Mahamat Kaka'nın başkanlık edeceği askeri bir konseyin ülkeyi yöneteceği bilgisi paylaşıldı.

30 YILDIR YÖNETİMDE

Deby, geçtiğimiz günlerde ülkede yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde 6. kez aday olmuş, oyların yüzde 79,32'lik kısmını alarak tekrar seçilmişti.

Partisi Ulusal Kurtuluş Hareketi ile iktidara gelen Deby, 1990 yılından bu yana ülkeyi yönetiyordu.

Çad'ın kuzeyinde ayrılıkçı örgüt Değişim ve Uyum Cephesi (FACT) ile çatışmalar sürüyor. Çad ordusundan dün yapılan açıklamada, FACT adlı silahlı gruba üye 300 ayrılıkçının, düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirildiği bildirilmişti.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Öte yandan hükümet ve parlamentonun feshedildiği ülkede ordu, geçiş döneminin ardından demokratik seçimlerin yapılacağını duyurdu. Ordu tarafından yapılan açıklamada, sokağa çıkma yasağı ilan edildiği ve sınırların geçici olarak kapatıldığı kaydedildi.

Editör: TE Bilisim