2021 polis olma şartları nelerdir sorusu en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. Polis olmak için sahip olunması gereken nitelikler, devletin güvenlik kademesinde etkin rol alacak olan memurlar için temel standartları oluşturur. Bu standartlar, polis olmak isteyen vatandaşların ruhsal ve fiziksel sağlığı ile alakalıdır. Ayrıca ahlaki yeterlilik şartları da söz konusudur. Polisler, devleti en ön safta temsil eden bir memur grubu olduğundan, polis olma şartları arasında başvuru sahiplerinin eşlerine dair şartlar da mevcuttur. 

Polis olmak için sadece kişisel şartları sağlamak yeterli değildir. Bununla beraber, -evli olunması durumunda- eşin de bazı şartlara uyuyor olması gerekir. Daha önceki yıllarda açıklanan şartlar ile bu yıl geçerli olan şartlar arasında neredeyse hiç fark yoktur. Polis olmak isteyen herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sahip olması gereken şartlar şöyledir:

  • En az lise ya da buna denk bir okuldan mezun olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmakla birlikte 26 yaşından gün almamış olmak
  • Polislik için başvuru gerçekleştirilen yıl içinde, ÖSYM’nin düzenlediği TYT (Temel Yeterlilik Testi) sınavından yeterli puanı almak
  • Rutin tıbbi tedaviye ihtiyaç duymamak ve herhangi bir ağır ameliyat geçirmemiş olmak ( Sağlık Yönetmeliği’nin 6. Maddesi gereği)
  • Sinir sistemi üzerinde etkili olmasından dolayı keyif verici madde olarak kullanılan psikoaktif maddelere; alkollü içeceklere ve herhangi bir çeşit kumar oyununa bağımlı olmamak
  • Boy ölçüsünün en az ( kadın polis adayları için) 162 santimetre – (erkek polis adayları için) 167 santimetre olması; beden kitle endeksinin 18 ve 27 arasında olması
  • Herhangi bir siyasi partiye üye olmamak
  • Devlet aleyhinde işlenen faaliyetlere (suçlara) karışmamış olmak  
  • Devlet sırlarının açığa çıkmasına çalışmamış, bunu gerçekleştirmemiş olmak
  • İhtilas ( para aşırma), irtikap (kötü bir iş yapma), rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı suiistimal etme, dolanlı (sahte) iflas gibi yüz kızartıcı, onur ve haysiyet kırıcı suça karışmamış olmak
  • İstimal ve istihlak (üretim ve tüketim) kaçakçılığı hariç olmak üzere; kaçakçılık yapmamış olmak
  • Resmi ihale ve alım – satımlara fitne karıştırmış olmamak
  • Bu ve bunlara benzer suçlar dolayısıyla devam eden bir adli kovuşturmaya muhatap olmamak
  • Turistik işletme belgesine sahip yerler hariç olmak üzere; genel olarak suçluların fazla olduğu yerlerde çalışmamış olmak
  • Genelev ve benzeri gayri ahlaki mekanlarda çalışmamış olmak
  • Devlet tarafından yasaklanmış herhangi bir film, şarkı, oyun ve benzeri neşriyatın yayılmasına aracılık etmemiş olmak

Bu şartlar, adayın şahsen taşıması gereken şartlardır. Ayrıca evli olunması halinde eşin sahip olması gereken şartlar da bunların aynısıdır.

Liseden Sonra Polis Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Liseden sonra polis olmak için yapılması gerekenler konusundaki en önemli nokta, söz konusu şartlara sahip olmaktır. Daha sonra TYT sınavında, belirlenmiş baraj puan veya bunun üzerinde bir puan alarak PMYO başvurusu gerçekleştirilir. Sonraki aşamalar, kurumun o yıla göre belirlediği adımlardan oluşur. Ayrıca polis olma şartları konusunda herhangi bir sorun teşkil etmeyen herkes ilgili başvuruyu gerçekleştirebilir.  

Polis Olmak İçin Üniversite Mezunu Olmak Şart Mı?

Polislik başvurusu için üniversite bitirme şartı söz konusu değildir. Bunun için lise mezunu olmak yeterlidir. Ayrıca üniversite mezunu polis adayları PAEM yani Polis Amirleri Eğitim Merkezi kurumuna başvururlar. Lise mezunu ve üniversite mezunu adaylar arasında doğal olarak bir kıdem farkı mevcuttur.

Ortaokul Mezunları Polis Olabilir Mi?

Ortaokul mezunu olup da polisliği hedefleyenler ne yazık ki bu şansa sahip değildir. Çünkü meslek şartları arasında en önemlisi, en az lise ve dengi bir okuldan mezun olmaktır. Ortaokul ya da ilkokul mezunu olan herhangi bir vatandaşın Türkiye Cumhuriyeti’nde polis olarak göre alması mümkün değildir. Yani ortaokul mezunu polis diye bir şey yoktur.

2021 Yılında Polis Lisesi Kaç Puan?

Polis lisesi puanları 2021 yılında da TYT sınavında alınacak baraj puana göre belirlenmiştir. PMYO başvurusu yapmak isteyenler, 2021 yazında düzenlenecek olan TYT sınavından en az 250 ham puan almak zorundadır. Yani polis olmak için girilmesi gereken sınavlar konusunda bilinmesi gereken tek şey, söz konusu alımların TYT aracılığıyla gerçekleştiğidir. Daha sonra ilgili polis eğitim kurumunun kendi içinde çeşitli sınavları söz konusu olabilir. Yani diğer polis olma şartları kadar taban puanı elde etmek de önemli bir detaydır.                 

Editör: TE Bilisim