Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Perseverance görevi kapsamında Mars’ta araştırma yapmaya devam ediyor. 18 Şubat 2021’de Mars’taki Jezero kraterine başarılı şekilde araştırma aracı gönderen NASA, Mars yüzeyinde yaşama dair izler arıyor. Ancak amaçları sadece bunlarla sınırlı değil.

Yapılan açıklamaya göre 20 Nisan’da Mars’ın atmosferinden çekilen karbondioksit, başarılı bir şekilde oksijene dönüştürüldü. NASA, gezegenin yüzeyinde bulunan uzay aracının içindeki MOXIE isimli cihaz sayesinde, bir astronota 10 dakika yetecek kadar oksijen üretmeyi başardı.

İNSANLAR İÇİN YETERLİ DÜZEYDE DEĞİL!

NASA ve Jet Propulsion tarafından geliştirilen MOXIE, gezegenin atmosferinden çektiği karbondioksiti 1470 derecede ısıtarak, karbon monoksit elde etti. Oluşturulan karbon monoksiti moleküllerine ayırmayı başaran cihaz, beş gram oksijen üretti.

NASA, Mars deneyinin gelecekteki görevlerinin önünü açmaya vesile olduğunu belirtti. Çünkü hem insanlar hem de onları taşıyan roketler, uzayda oksijene ihtiyaç duyuyorlar. Dört Astronot taşıyan bir uzay aracının, gezegenin yüzeyinden kalkabilmesi için 24 tondan fazla oksijen gerekiyor. Bu kadar oksijeni taşımanın imkansız olduğunu belirten Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, gelişen teknoloji sayesinde gerekli oksijeni bizzat üretmeyi hedefliyor. Ancak bu durum, gezgende yaşama yetecek oksijenin kolayca üretilebileceği anlamına gelmiyor.

Karbondioksit Mars’ın atmosferindeki gazın yüzde 96’sını oluştururken, gezegendeki oksijen miktarı ise sadece yüzde 13. Bu oran Dünya atmosferinde yüzde 21’e kadar çıkıyor. NASA’nın, Mars yüzeyinde yaşanılabilir bir ortam yaratmak için MOXIE’den 100 kat daha büyük oksijen jeneratörleri kurması gerekiyor. Ne yazık ki mevcut teknoloji, böyle bir imkânı hayata geçirmek için yeterli değil.

Editör: TE Bilisim