Askerlik tecil için gerekli belgeler, bazı durumların sağlandığını ve askerliğin ertelenebileceğini gösteren belgelerdir. Tecil, erteleme anlamına gelir. Askerlik tecili ise, Askeralma Kanunu’nun 4’üncü maddesi aracılığıyla zorunlu kılınan askerlik görevinin daha sonraya ertelenmesini ifade eder. Fakat bunun için, devam eden bir öğrenciliğe sahip olmak gibi çeşitli şartlar söz konusudur. Askerliğini tecil etmek isteyenlerin ilgili başvuruyu gerçekleştirebilmesi için ise gereken belgeler şunlardır:

  • Kimlik kartının aslı ve 4 adet fotokopisi
  • Diploma aslı ve 4 adet fotokopisi
  • ( Okul devam ediyorsa) Öğrenim durumunu gösteren öğrenci belgesi
  • 6 ay içinde çekilmiş 5 – 6 adet vesikalık fotoğraf
  • (Varsa) Ehliyet belgesi aslı ve 2 adet fotokopisi

Tecil için istenen belgeler ve sayıları, başvurulan askerlik şubelerine göre değişebilir. Yani her askerlik şubesi aynı sayıda belge fotokopisi talep etmeyebilir. Ayrıca sağlık raporu almak askerlik şubesinin talebine bağlıdır.

Hangi Durumlarda Askerlik Tecil Edilir?

Askerlik teciline sebep olan haller genel olarak eğitim ile alakalıdır. Askerlik tecilinin asıl amacı lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrencilerine kolaylık sağlanmasıdır. Eğitim hayatını sürdüren ve zorunlu askerlik vazifesini icra etmesi bundan dolayı bir süre aksayanlar, kanunlar tarafından “Tecilli” statüsünde sayılır. Askerliğin tecil edildiği durumlar öğrencilikle alakalı olsa da, 4 yıllık bir lisans eğitiminden sonra tekrar 4 yıllık bir lisans eğitimine başlamak tecil hakkını ortadan kaldırır. Bu durum açık öğretim fakülteleri için de geçerlidir.

Eğitim hayatı devam eden lisans öğrencileri 29 yaşına kadar, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ise 33 yaşına kadar tecil işlemi gerçekleştirebilir. Bununla birlikte yurtdışında çalışma izni ile oturma izni almış olan vatandaşlar, ikamet ettikleri şehirdeki Türkiye konsolosluğuna başvurarak askerliklerini 38 yaşına kadar tecil edebilir. Bu haktan faydalanabilmek isteyenler, askerlik tecil için gerekli belgeler konusundaki talimatlara uymalıdır. Eksiksiz olarak hazırlanan belgeler ise ilgili kuruma sunulmalıdır.

Lise Mezunu Askerlik Tecil İşlemleri Nasıldır?

Lise mezunları için askerlik tecili diğer tüm tecil türleri ile aynı sürece tabidir. Fakat tecil süresi konusunda bazı farklılıklar vardır. Lise mezunu olanlar, 22 yaşını tamamlamamış olma şartı ile tecil talep edebilirler. Liseyi bitirmiş olan ya da askerlik çağı gelmesine rağmen lise düzeyinde eğitim görmeye devam edenlerin 3 yıllık tecil hakkı bulunur. Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir lise mezunu askerlik erteleme hakkına sahiptir.  

Askerlik Tecil Ettirmek İçin Nereye Gidilir?

Askerliği tecil etmek için gidilmesi gereken yer adı üzerinde askerlik şubesidir. Askerlik şubeleri, askere alım işlemlerinin resmi ortamda gerçekleştiği devlet daireleridir. Her ilde mutlaka mevcut olan bu devlet dairelerine başvurarak askerlik tecil işlemleri gerçekleştirilebilir. 

Askerlik Tecil Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tecil sorgulama işlemleri E – Devlet üzerinden yapılır. Bunun için, TC kimlik numarasını ve E – Devlet şifresini kullanarak sisteme giriş yapmak gerekir. Daha sonra “Hizmetler” bölümünü açarak “Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” ibaresi aratılmalıdır. Görüntülenecek olan belge, kişinin ne zamana kadar askerlik ile ilişiğinin olmadığına dairdir.

Askerlik Otomatik Tecil Ediyor Mu?

Otomatik askerlik tecili ancak askerlik yaşından küçük olup bir lisans programına kaydı gerçekleşenler için mevcuttur. Örneğin 18 yaşında liseden mezun olarak ilgili sınavlara giren ve 4 yıllık bir lisans programında eğitim almaya hak kazanan bir öğrenci, söz konusu olan program süresince askerliğini tecil etmiş olur. Yani askerlik yaşı gelmeden üniversite öğrencisi olanların askerlik tecil için gerekli belgeler ile uğraşmasına gerek yoktur.

 

 

Editör: TE Bilisim