Emzirme ödeneği şartları söz konusu ödeneğin içeriği bakımından, doğum yapmış sigortalı kadın çalışanları ilgilendirir. Fakat sigortalı olmayan kadınların / çalışmayan kadınların da bu ödenekten faydalanması mümkündür. Bunun için, doğum yapmış olan kadının sigortalı bir eşe sahip olması gerekir. Yani süt parası alma şartları, doğum yapmış olan kadının eşi tarafından da sağlanabilir. Bu şartlar ise şöyledir:

  • Doğumu gerçekleştiren annenin doğum sırasında hayatını kaybetmemiş olması
  • 4 / A’lı ya da 4 / B’li - sigortalı çalışan olmak

Hizmet akdine bağlı olan sigortalılar (4 / A’lılar) için; doğumun gerçekleştiği tarihten hemen önceki tam 1 yıl içinde en az 120 gün sigorta kolları primini bildirmiş olmak

Kendi adına ve hesabına çalışan sigortalılar (4 / B’liler) için;

  • Doğumun gerçekleştiği tarihten hemen önceki tam 1 yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primini yatırmış olmak
  • Genel sağlık sigortasının primi ile birlikte tüm prim borçlarını ödemiş olmak

Bu şartların, doğum yapan sigortalı kadın çalışan ya da onun sigortalı eşi tarafından sağlanması durumunda ödenek tahsis edilir. Ayrıca kamu sektöründe görev alan sigortalı çalışanlar, bağlı bulundukları kurumdan bunun benzeri bir ödenek alabildikleri için ayrıyeten bu ödeneğe başvuramazlar.

2021 EMZİRME ÖDENEĞİ NE KADAR?

SGK Doğum parası ödeneğinin 2021 yılında 232 TL olduğunu bildirmiştir. İlgili şartları taşıyan her kadın ya da eşi bu miktardaki maaşı alabilir.

EMZİRME ÖDENEĞİ BAŞVURUSU E- DEVLET ÜZERİNDEN NASIL YAPILIR? 

E – Devlet’ten süt parası başvurusu yapılabilmesi için bu ad altında verilen bir hizmet yoktur. Yani E – Devlet’in hizmetleri arasında böyle bir hizmet yoktur. Fakat E – Devlet bilgilerini kullanarak turkiye.gov.tr adresi üzerinden bir banka hesabı tanımlamak gerekir. Çünkü ödenek bu hesaba aktarılacaktır.

Kısacası emzirme ödeneği için başvuru yapma gibi ek bir işlem gerekli değildir. Önceden Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat başvuru şartı aranırken artık hastaneler otomatik olarak doğum durumunu sisteme tanımlamaya başlamıştır. Yani ödenek almak, herhangi bir başvuru dilekçesinin yazılmasına bağlı değildir. Şartları sağlamak ve talepte bulunmak yeterlidir.

EMZİRME ÖDENEĞİ NE ZAMAN YATAR? 

Emzirme ödeneğinin tahsis süresi yaklaşık olarak 1 ya da 2 aydır. Başvuruda bulunan anne ve babalar, doğumdan sonraki 2 ay içerisinde bu ödeneğe kesin olarak ulaşabilirler.

EMZİRME ÖDENEĞİ TEK SEFERLİK MİDİR?

“Süt parası kaç defa alınır?” sorusunun cevabı, her doğum için yalnızca 1 defadır. Yani doğum yapan ve ilgili ödeneğin yatırılması için gereken şartları sağlayanlar haftalık ya da aylık olarak düzenli ödenek almazlar. Devletin ilgili kurumu tarafından belirlenen ve yatırılan meblağ sadece 1 defaya mahsustur. Emzirme ödeneği şartları sağlanıyorsa 1 çocuk için 1 defa ödem alınır. Daha fazla ödenek almak isteyenlerin daha fazla çocuğa sahip olması gerekir. Bu durumda, Türkiye Cumhuriyeti’nin nüfus politikasının artık eksenli olduğunu görmek de mümkündür.

DOĞUM PARASI İLE SÜT PARASI AYNI ŞEY Mİ? 

Emzirme ödeneği şartları hakkında en önemli detaylardan biri, doğum parası ile söz konusu ödeneğin birbirinden farklı oluşudur. Yani doğum parası ile süt parası aynı ödenek değildir. Doğum yardımı, çocuk doğurmuş olan anneye devlet tarafından sunulan bir hediye olarak kabul edilebilir. Bu ödenek sadece anneler tarafından alınabilir ve babaların bu ödeneği alması mümkün değildir. Emzirme ödeneği ise daha çok, doğum yapan annenin bakımı için ödenir. Yani annenin bakımının iyi olması süt kalitesini artıracağından dolayı bu ödeneğe halk arasında süt parası denmiştir. 

Editör: TE Bilisim