Doğum parası yalnızca annelerin alabileceği bir ödemedir. PTT’ye giderek annelerin doğum parasını alması mümkündür. Doğum yardımı içi başvuruda bulunulmasının hemen ardından 90 gün içerisinde ödemeler yapılmaya başlanır. Doğum yardımı parası her çocuk için sadece bir kez verilmektedir. Eğer anne doğum esnasında vefat etmişse ödemeyi babanın alması mümkündür. SGK tarafından verilen doğum parası ise iş görmezlik raporu mantığını taşımaktadır.

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı parası almak için başvuruda bulunulması gereken kurum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezleridir. Doğum yardımı başvurusu yapabilmek için bazı şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar şu şekildedir:

  • Sigortalı olan kadınların doğum yapması durumunda doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta doğum parası almaya hakkı bulunmaktadır. Ancak kadınlarda 90 gün prim şartı bulunmaktadır.
  • Doğum parasının alınabilmesi için düşül gibi durumların yaşanmaması gerekir.
  • Doğumun yapılması gerekir.
  • Doğum parasının alınabilmesi için doğum yapan kişinin SSK’lı olması gerekir.
  • Doğum parası başvurusu otomatik olarak sistem üzerinden yapılmaktadır. Doğumun yapıldığı hastanede iş görmezlik raporu otomatik olarak sisteme girilmektedir. Bu işlemin ardından ilgili kişiler işyerine raporu onaylatması gerekir. Raporun onaylanmasından sonra artık bir işlem yapılmasına gerek kalmaz.

Doğum Parası Nasıl Hesaplanır?

Doğum parasının hesaplanması brüt ücretler üzerinden yapılmaktadır. Doğum iznine çıkmadan önce çalışan kadınların son 3 ayda aldığı brüt ücretlerin toplamı esas alınarak bir hesaplama yapılmaktadır. Bu nedenle doğum parası hesaplamalarında en önemli nokta kadının aldığı brüt ücrettir.

Doğum Parası Nasıl Sorgulanır?

Doğum parası sorgulamak isteyen kişilerin iki seçeneği bulunmaktadır. Doğum parasının sorgulanması iki farklı şekilde yapılabilmektedir. E devlet ve PTT üzerinden doğum parası sorgulaması yapılabilir. E-devlet üzerinden şifre ve kimlik bilgileri ile giriş yapan kişilerin arama yerine doğum parası yazması yeterli olacaktır. Aynı zamanda kişilerin en yakın PTT şubesine giderek doğum parasının sorgulamasını yapması mümkündür. PTT şubesine giderken kişilerin yanlarında kimlik bilgilerinin bulunması gerekir. Aynı zamanda doğum parası sorgulamanın bir diğer yöntemi de gerekli çağrı merkezinin aranmasıdır. Gerekli çağrı merkezinde kimlik bilgilerinin doğrulanması ile doğum parası sorgulanabilir.

Doğum Parası Ne Kadardır?

Doğum parası ücreti brüt ücretler üzerinden hesaplandığı için değişim göstermektedir. Asgari ücret alan bir kişinin doğum parası 2020 yılında 7.470 TL’dir. Annelerin doğum izninin bitişinin hemen ardından kendi adına hesap açtırması veya var olan hesaba ücreti talep etmesi mümkündür. Her yıl doğum parası ücreti değişmektedir.

Ne zaman Doğum Parası Alınabilir?

Doğum parası alabilmek için kişilerin her ayın belirli bir zamanını beklemesi gerekir. Gerekli olan zaman ise başvuruda bulunulan tarihten itibaren diğer aylarda yatırılmaktadır. Doğum yardımı başvuru ayrı bir ifade, doğum parası ayrı bir ifadedir. Eğer iş görmezlik raporu ile doğum parası alınacaksa PTT şubesine gidilerek gerekli işlemler yapılabilir. Doğum yardım parası ise başvuruda bulunulması gereken aşamalardan oluşmaktadır.

SGK’dan Doğum Parası Nasıl Alınır?

SGK’nın sunduğu iş görmezlik parası alanına giren SGK doğum parası başvurularında annelerim ayrı bir başvuru sürecinden geçmesi gerekir. Anneler bir dilekçe doldurarak başvuruda bulunur. Doğum sürecinden itibaren herhangi bir zaman diliminde çocuğun kimliğinin fotokopisi alınmalıdır. Kimlik belgesini alamayan annelerin doğum belgesi ile başvuruda bulunması da mümkündür. Gerekli başvuru ve belgelerin sağlanmasıyla doğum parası başvurusunda bulunulur. Bazı durumlarda babalar da doğum parası alabilir.

Doğum parası almak isteyen kişilerin gerekli belgeleri ve şartları tamamlaması halinde başvurularını kolaylıkla yapması mümkündür. Bu nedenle en hızlı şekilde belgelerini tamamlayan kişilerin hızlı şekilde doğum parası alması mümkündür.

Editör: TE Bilisim