Nikah kıymak için gereken evraklar söz konusu nikahın her iki tarafınca temin edilmesi gereken evraklardır. Resmi nikahın kıyılabilmesi için bazı evrakların derlenmesi şarttır. Fakat bu evrakların içeriği, Türkiye genelinde hizmet veren evlendirme dairelerine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin İstanbul’un Şişli Belediyesi tarafından talep edilen evraklar, Edirne’nin Keşan Belediyesi tarafından talep edilen evraklardan farklı olabilir. Çünkü bu konuda her bir belediye kısmen özerklik sahibidir. Genel olarak her belediyenin talep edebileceği nikah için gerekli belgeler ise şunlardır:

  • Kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi
  • En geç son 6 ay dahilinde çekilmiş vesikalık fotoğraflar
  • Evlenme ehliyet belgesi
  • Evlilik için sağlık raporu
  • İkametgah bilgisini beyan edan evrak
  • Evlenme beyannamesi

Bu veya bunlar gibi diğer bazı evraklar, müracaatta bulunulan belediyenin taleplerine uygun olarak hazırlanmalıdır. Örneğin talep edilen vesikalık fotoğrafların sayısı belediyelere göre değişiklik gösterebilir. Esas alınması gereken ise başvuru yapılan kurumun bildirdikleridir.

Evlenme Beyannamesi Nedir? Nereden Alınır?

Evlilik beyannamesi almak için herhangi bir kuruma başvurmaya gerek yoktur. Sağlık raporu, ikametgah belgesi ve evlenme ehliyet belgesi gibi evraklar başka kurumlardan temin edilirken söz konusu belge nikah başvurusu sırasında hazır olarak sunulan bir formdur. Yani “Evlenme beyannamesi nasıl alınır?” sorusunu soranların, diğer gerekli belgeleri hazırladıktan sonra nikah başvurusunda bulunması yeterlidir. Bu belge, belediyenin ilgili kurumu tarafından çifte verilir. 

Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Nikah işlemlerinin süresi genel olarak, hazırlanması istenen belgeleri temin etmenin mâl olduğu süreden ibarettir. Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak olan nüfus kayıt belgesi, ikametgah belgesi ve evlenme ehliyet belgesi ile birlikte sağlık ocaklarından alınabilen sağlık raporunun temini birkaç gün sürebilir. İşlemlerin süresi, belediye tarafından istenecek evrakların türüne bağlıdır.

Nikah Başvurusu Nereye Yapılır?

Nikah için başvuru yapmak isteyen çiftler, ikametgahlarının bağlı bulunduğu belediyenin evlendirme dairesine başvurmalıdır. Ayrıca nikahın başka bir belediye tarafından kıyılması da mümkündür. Fakat başvurulan belediye, çiftlerden en az birinin ikametgahını kapsıyor olmalıdır. Eğer ikamet halinde olunmayan bir belediyeye başvurulduysa evlenme izin belgesi talep edilir. Başvurunun gerçekleşmesi, belediye memuruna sözlü beyanda bulunmak ile başlar. Daha sonra çift ilgili birime yönlendirilir. Bu aşamada, nikah için gerekli belgeler çifte açıklanır.

Evlenme İzin Belgesi Nedir?

Evlilik izin belgesi almayı gerektiren bir durum söz konusu olduğunda, ikamet edilen belediyeye başvurarak bu belgeyi almak mümkündür. Örneğin nikah başvurusu gerçekleştirilen belediye damat ve gelin adayının ikametgahı değil ise, bu durumda ikametgah konumundaki belediyeden bu belgeyi almak gerekir. Alınan belge, nikah başvurusu yapılmış belediyeye teslim edilir.

Online Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden nikah başvurusu yapmak mümkündür. Fakat bu imkan, başvurunun iletileceği belediyenin altyapısı ile alakalıdır. Yani başvurulacak belediyenin web sitesi üzerinde böyle bir işlem seçeneği mevcutsa başvuru yapılabilir. Örneğin Ankara – Mamak Belediyesi’ne online nikah müracaatı yapmak isteyen bir çift, bunu ancak belediyenin internet sitesi aracılığıyla gerçekleştirebilir. Bu gibi bir hizmeti bulunmayan belediyelere nikah başvurusunda bulunmak için belediye binasına gitmek lazımdır.

Nikah Tarihi Alma Nasıldır?

Resmi nikaha dair “Nikah tarihi nasıl alınır?” sorusunu soranlar ilk önce söz konusu başvuruyu gerçekleştirmelidir. Çünkü nikah için tarih seçenekleri belediye tarafından sunulacaktır. Belediyenin nikah memuru görevlendirebileceği uygun günler çifte bildirilir. Çift ise seçenekler arasından en uygun olanını belirleyip tercihte bulunur.

Nikah Ücretleri Ne Kadardır?

Nikah için gerekli belgeler düzenlendikten ve belediyeye sunulduktan sonra belli bir miktarda ücret ödenir. Bu ücretler konusunda her belediye kendi meblağını belirleyebilir. Fakat nikah kıyma bedeli ortalama olarak 200 TL ile 600 TL arasındadır. Ücretin tam miktarını öğrenmek için, nikah başvurusu sırasında memura danışmak mümkündür.

 

Editör: TE Bilisim