Araç muayene ücreti, 2021 yılında uygulanan çeşitli zamlardan dolayı belli bir miktar artış göstermiştir. Bu ücretler belirlenirken taşıtların türlerine göre belirlemeler yapılır. Aynı kategoride sayılan tüm taşıtlar tamamen aynı miktarda ödemeye mâl olur. Araç muayenesi için ödenmesi gereken ücretler ise son halleriyle şunlardır:

  • Traktör, motor ve motorlu bisiklet (hafif motor): 189.98 Türk Lirası (Eski ücret 174.64 Türk Lirası idi)
  • Minibüs, kamyonet, arazi aracı, özel amaçlı taşıt ( polis aracı, itfaiye aracı, ambülans aracı, cenaze aracı, yol yardım ekibi aracı ve benzeri), kişisel ya kurumsal otomobiller: 372.88 Türk Lirası (Eski ücret 342.20 Türk Lirası idi)
  • Tanker, kamyon, otobüs ve çekici araçları: 503.86 Türk Lirası (Eski ücret 462.62 Türk Lirası idi)

Bu ücretlerin hepsine KDV oranı da dahil edilmiştir. Ayrıca otobüs ile minibüsün farkı bu konuda önemli bir detaydır. Birbirine en çok karıştırılabilen bu iki taşıt türü, koltuklarının sayısından dolayı farklı muayene ücretlerine tabidir. Minibüsler, sürücü koltuğu da dahil en az 9 – en fazla 15 yolcu kapasitesine sahip olan taşıtlardır.

Otobüslerde ise sürücü koltuğu dahil en az 16 – 17 oturma alanı bulunur. Yani koltuk sayılarındaki küçük farklılıklar bile (503 – 372= 131 TL’den) yaklaşık 130 TL farka sebep olabilir.

2021 Araç Muayene Ücreti Nereye Ödenir?

“Araç muayene ücretini nasıl ödüyoruz?” sorusunu soranlar için, bu ödemelerin yalnızca TÜVTÜRK’e yapıldığı söylenmelidir. Türkiye Cumhuriyeti’nde resmi olarak tüm araç muayene faaliyetleri TÜVTÜRK tarafından idare edilir. Bu durumdan dolayı ödemeler, muayenenin gerçekleştirildiği TÜVTÜRK muayene istasyonunda yapılır.

2021 Araç Muayene Ücreti Kredi Kartı İle Ödeniyor Mu?

“TÜVTÜRK’te kredi kartı geçiyor?” mu sorusuna da bir cevap vermek gerekirse; araç muayene ücretini kredi kartı ile ya da nakit olarak ödemek mümkündür. Bu konuda herhangi bir kısıtlama ya da kural mevcut değildir. Araç muayene ücreti kartla da yapılabilir.

Engelliler Araç Muayene Ücreti Ödüyor Mu?

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35’inci maddesine göre her vatandaş araç muayene ücretini ödemek zorundadır. Engelli vatandaşlar için araç muayene ücreti de diğer vatandaşların ödemek zorunda olduğu miktarların aynısıdır. Yani engelli olan ya da olmayan herkes, belirlenmiş durumdaki araç muayene ücretini eksiksiz olarak ödemek ile yükümlüdür. Engelli olmak, araç muayene ücretini ödememek için bir sebep sayılmaz.

2021 Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Araç muayenesi için gerekli evraklar şöyledir:

  • Ruhsat: Muayene için gereken en önemli belgedir.
  • Trafik sigorta belgesi: Motorlu bisiklet ya da insan naklinde kullanılmayan römorklar dışındaki her araç için trafik sigorta belgesini ibraz etmek zorunludur.
  • (Sadece LPG – CNG’li araçlar için) LPG – CNG tankının okunabilir etiketi: Söz konusu etikette yer alan bilgilerin net okunabilmesi gerekir. Eğer tank üzerindeki etiket yıpranmış ise bu şekilde araç muayenesine gelinmemesi tavsiye olunur.
  • (Sadece LPG – CNG’li araçlar için): LPG – CNG tadilatından sonra muayene yaptırılıyor ise montaj belgesini ibraz etmek zorunludur.

Ayrıca araç muayenesi için vekaletname gereken durumlar mevcuttur. İlk muayenesi sahibi ya da başka biri tarafından yaptırılan bir aracı muayene tekrarına götüren kişi vekaletname ibraz etmelidir. Fakat kendine ait olmayan bir aracın takvim içindeki ilk muayenesini ve muayene tekrarını yaptıracak olan kişi vekaletname ibraz etmeyebilir. Her iki durumda da kimlik kartı bulundurmak şarttır.

Araç Muayenesinde Engelli İndirimi Var Mı?

Araç muayenesi ücreti ödemekle yükümlü olan vatandaşlar için normal şartlarda herhangi bir indirim yapılmaz. Engelli olan ya da olmayan vatandaşların ödemesi gereken meblağlar bellidir. Muayeneyi gerçekleştiren ekibin ya da başka bir şahsın indirim uygulaması yasal bir durum olmaz. Aynı şekilde vatandaşlardam fazla ücret talep edilmesi de yasal değildir.

Yine 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35’inci maddesine göre, araç muayene ücretleri Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre saptanır. Muayene işlemleri TÜVTÜRK tarafından gerçekleştiriliyor olsa da araç muayene ücreti devlet tarafından belirlenir.

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim