Avrasya Tüneli geçiş ücreti 1 Şubat 2021 tarihinden itibaren güncellenmiştir. Tam olarak yüzde 8 oranında KDV’nin dahil edildiği tek yön geçiş ücretleri şunlardır:

  • Otomobiller için: 46 Türk Lirası
  • Minibüsler için: 69 Türk Lirası

Ayrıca söz konusu ücretler, Avrasya Tüneli’nden geçme hakkına sahip olan araçları kapsar. Çünkü bu tünelden geçebilecek olan araçlar belli ölçülere sahip olmak zorundadır. Bundan dolayı Avrasya tünelinden geçme bedeli sadece geçişe uygun araçlar için belirlenmiş ve ilan edilmiştir. Tünelden geçebilecek olan tüm araçlar ya 1. sınıf ya da 2. sınıf türdeki araçlar olabilir. Bu araç sınıfları ise araçların dingil uzunlukları dikkate alınarak kategorize edilmiştir.

Avrasya Tüneli Her İki Yönde de Ücretli Mi?

Avrasya Tüneli gidiş dönüş ücreti açısından belirli bir tarifeye sahip değildir. Yani her bir geçiş için, araç türüne göre yapılması gereken ödeme bir defa yapılır. Örneğin bir otomobil tünelden 2 defa geçmiş ise ödenmesi gereken ücretin hesabı şöyledir:

  • 46 (araç türüne göre geçiş ücreti) x 2 (geçiş sayısı) = 92 Türk Lirası

Ayrıca minibüsler için gidiş – dönüş Avrasya ücreti ise 69 x 2’den 138 Türk Lirası olur.

Avrasya Tünelinden Hangi Araçlar Geçebilir?

Dingil uzunluğu, AKS aralığı adıyla da bilinir. Daha anlaşılır bir dil ile söz etmek gerekirse, aracın ön ve arka tekerlekleri arasında kalan boşluğun uzunluğuna dingil uzunluğu denir. Eğer söz konusu uzunluk 3 metre 20 santimetrenin altındaysa araç 1. sınıftır. Otomobiller bu sınıfı temsil eder.

Bu uzunluğun 3 metre 20 santimetreden fazla olması ise aracın 2. sınıf olduğunu gösterir. Ayrıca 2. sınıf araçlar sadece 2 AKS’a yani 2 çift tekerleğe sahiptir. Bu sınıftaki araçlar ise genel olarak Ford Transit, Volkswagen Transporter gibi otomobilden daha büyük ebattaki taşıtlar ve minibüslerdir. Avrasya Tüneli’nden geçmeye hakkı olan araçlar ise bunlardır.

Avrasya Tünelinden Hangi Araçlar Geçemez?

Avrasya Tüneli’nden geçemeyen araçlar sınıf seviyesi bakımından 2. sınıfın üzerindeki araçlardır. Yani 3 çift ve üzeri sayıda tekerleğe sahip olan hiçbir araç bu tünelden geçemez. Ayrıca istisnai bir durum olarak motosikletler 6. sınıf kabul edilir. Bundan dolayı motosikletlerin de bu köprüye giriş yapması mümkün olmaz. Sıralamak gerekirse, Avrasya Tüneli’ne giremeyecek olan taşıtlar şöyledir:

  • Otobüs
  • Kamyon
  • Kamyonet (Marka ve modeline göre, AKS’ın 3.20 metre altında olması durumunda bazı kamyonetler geçiş yapabilir.)
  • Tır ve benzeri uzun taşıtlar
  • Tehlikeli madde taşıyan her türlü taşıtlar
  • Çekici taşıtları
  • Bisiklet
  • Motosiklet

Avrasya Tüneli’nden LPG’li Araçlar Geçebilir Mi?

Avrasya Tüneli LPG’li araç geçişi konusunda herhangi bir yasağa tabi değildir. LPG’li olan taşıtların tünelden geçmesi mümkündür. Araçlarda aranan tek geçiş şartı dingil uzunluğu ile alakalıdır.

2021 Avrasya Tüneli Borç Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Avrasya Tüneli geçiş ücreti bazı durumlarda ödenememiş olabilir. Örneğin HGS bakiyesi bitmiş olan vatandaşlar ihlalli geçiş gerçekleştirirler ya da bazen kaçak geçiş söz konusu olabilir. Bu durumlarda, ihlalden kaynaklanan cezayı ödemek için https://www.avrasyatuneli.com/ihlalli-gecis-odemesi/ adresi kullanılmalıdır.  

Araç plakası, TC kimlik numarası, vergi kimlik numarası ya da dosya numarası kullanılarak borç sorgulaması yapmak ve banka hesap bilgileriyle ödeme gerçekleştirmek mümkündür. Bununla birlikte müşterisi olunan bankanın internet uygulamasını kullanarak da Avrasya Tüneli geçiş borcu ödenebilir. Nakit ödeme için Yapı Kredi, İş Bankası ya da Garanti Bankası’na başvurulur. Ayrıca ceza ödemelerinin 15 gün içinde yapılmaması durumunda, söz konusu gecikmenin süresine bağlı olarak çeşitli faiz oranları uygulanır.

 

Editör: TE Bilisim