Vekalet ücreti, bir davada müvekkiline vekalet eden yani müvekkilini savunan avukatın aldığı ücret anlamına gelir. Bu ücretler belli aralıklarda olmak zorundadır fakat herhangi bir kurum tarafından belirlenmiş kesin ücretlerden söz etmek mümkün değildir. Örneğin değeri ölçülebilir olan bir dava söz konusu ise avukatın en fazla yüzde 25 oranına kadar ücret talep etme hakkı vardır. Fakat dava sonucu müvekkilin eline geçen paradan yüzde 25 oranının üzerinde ücret talep edilmesi yasalara aykırıdır. Ayrıca değeri ölçülebilir olmayan bir dava için avukatın herhangi bir gayrimenkul vs. talebinde bulunması da yasal değildir.

Örneğin müvekkilinin 1.000.000 TL’lik davasını kazanmış olan bir avukat, yüzde 25 kotası gereği en fazla 250.000 TL’ye kadar ücret talebinde bulunma hakkına sahiptir. Bir davanın kazanılması durumunda avukatın en az ne kadar ücret talebinde bulunabileceği ise Türkiye Barolar Birliği’nin kararı ile belirlenmiştir. Buna göre 2021 yılında asgari vekalet ücretleri şöyledir:

  • İcra Mahkemesi davalarında 1.240 Türk Lirası
  • Sulh – Ceza Mahkemesi davalarında 1.600 Türk Lirası
  • Sulh – Hukuk Mahkemesi davalarında 1.740 Türk Lirası
  • Tüketici Mahkemesi davalarında 2.040 Türk Lirası
  • Ağır Ceza Mahkemesi davalarında 8.200 Türk Lirası

Bunlar, davanın ilgili olduğu mahkeme türüne göre belirlenen asgari ücretlerdir. Örneğin bir Ağır Ceza Mahkemesi davasında müvekkilini temsil ederek davayı kazanmış olan avukat, en az 8.200 Türk Lirası ücret alma hakkına sahip olur. Ayrıca hiçbir avukat ücretsiz olarak hizmet veremez. En azından bu durum yasalar ile sabit değildir.

Vekalet Verilen Avukat Neler Yapabilir?

Bir kişi, avukata vekalet verme durumunda, mahkeme nezdinde o kişiyi vekili tayin eder. Bu durumda vekalet sahibi olan avukat, kendisi vekil tayin eden şahsı temsilen boşanma davası, ceza davası, icra davası, mal paylaşım davası ve tespit davası açabilir.

Karşı Vekalet Ücreti Kime Aittir?

“Karşı vekalet ücreti nedir?” sorusunun yaygınlığından dolayı, bu ücretin kime ait olduğu da önemlidir. Söz konusu ücret müvekkile değil avukata aittir. Ayrıca bu ücretin tanımı şöyledir: Bir davada avukat vekil tayin eden ve davayı kazanan kişi, davalı taraftan belli bir miktarda ücret alır. Alınan ücrete ise karşı vekalet ücreti denir.

Bu adın verilmesi ise ödemenin karşı taraftaki vekile yani avukata yapılmasından kaynaklanır. Bunun yanı sıra, söz konusu ücretin müvekkile mi yoksa avukata mı ait olduğu konusunda pek çok tartışma yapılmıştır. Fakat yasal dayanak açısından değerlendirilecek olursa, bu ücret avukata aittir.

Avukata Verilen Vekalet Süresi Ne Kadardır?

Avukatların vekalet süresi müvekkilleriyle beraber düzenledikleri vekaletname belgesinde bildirildiği kadardır. Yani bu süreyi belirleyecek olan, avukatın kendisi ile müvekkilidir. Fakat vekaletnamede süreye dair bir ibarenin yer almaması, sonucu kesin bilinmeyen bir durum ortaya çıkarır. Yani bu durumda vekaletnamenin süresiz olduğu kabul edilebilir. Ayrıca Yargıtay makamı, süresi belirtilmemiş genel vekaletin en fazla 10 yıl sürebileceğini beyan eder. Fakat vekalet ücreti avukat tarafından yalnızca dava durumlarında talep edilebilir.

Tapu Vekalet Ücreti Ne Kadardır?

Vekalet statüsü sadece hukuki konularda değil, daha başka konularda da mevcuttur. Örneğin bu konudaki en yaygın durumlardan bir tanesi tapu vekaletidir. Tapu vekalet ücreti, bir mülkün tapusu üzerinde bir başkasının yetkili kılınmasıdır. Bu işlemler noter aracılığıyla gerçekleştirilir. Noterde bu hizmet için ödenmesi gereken meblağa ise tapu vekaleti bedeli adı verilmiştir. Bu ücretin miktarları, işlemi gerçekleştiren noter dairesine göre değişebilir. Yaklaşık olarak ise 100 TL – 160 TL arasındadır. Fakat notere ödenecek olan vekalet ücreti, vekaletnamenin türüne göre değişir.

 

 

Editör: TE Bilisim