Askerlik yol parası hesaplaması belirli km hesaplamaları göz önüne alınarak yapılır. Askere gidecek kişinin gittiği yerin uzaklığına göre askerlik yol parası alınması mümkündür. Hesaplamaya konu olan şartlar ise şu şekildedir:

  • Gün içinde 0-600 KM yol gitmek zorunda olan askerler için askerlik yol ücreti 20 TL,
  • Gün içinde 601-1200 KM yol gitmek zorunda olan askerler için yol ücreti 40 TL,
  • Gün içinde 1201-1801 KM yol gitmek zorunda olan askerler için yol ücreti 60 TL olarak belirleniyor.

Askerlik Yol Parası Ne Zaman Yatar?

Yol parası yatma süresi değişim gösterebilmektedir. Bazı durumlarda askerlerin yol parası ücreti askere gitmeden 2-3 gün içinde yatmaktadır. Bazı durumlarda ise yol parası ücretinin askere gidildiğinde alınması mümkündür. Bu nedenle net bir süre sınırı bulunmamaktadır. Askerlik parasının ödenmesi PTT aracılığı ile yapılmaktadır.

Yol Parası Nereye Yatar?

Askerlik yol parası alınması için ilgili kişilerin PTT şubesine gitmesi gerekir. Şubeye giden kişilerin T.C kimlik numarası ile ücreti alması mümkündür. Aynı zamanda kişilerin PTT’lerin ATM’lerinden kartsız olarak yol ücretini alması mümkündür. Tercihe göre askerlerin PTT şubelerine veya ATM’lere giderek gerekli yol parasını alması mümkündür.

Askerlik Yol Parası Ne Zaman Alınmalı?

Askerlik yol parası alma süresine kişiler kendi karar vermektedir. Yatırılan paralar herhangi bir zaman aşımına uğramazlar. Bu nedenle askerlerin göreve gitmeden önce veya sonra yol parasını alması mümkündür.

Bedelli Askerler Yol Parası Alır Mı?

Bedelli olarak askerlik yapmak isteyen kişilerin yol parası alması mümkündür. Bedelli askerlerin yol parası PTT şubelerine yatırılır ve askerler istedikleri sürede yol parasını alabilir. Askerlik yol parası için gerekli olan hesaplamaların yapılmasının ardından şubelere giderek yol parasını alması gerekiyor.

Terhis Olan Askerler Yol Parası Alabilir Mi?

Askerlik yol parası hesaplama işlemlerinde sadece askere giden kişiler ödeme almaz. Terhis olan ve evine dönecek olan askere de ödeme yapılmaktadır. Terhis olan askerlerin yol parası direkt olarak hesaplarına yatırılmaktadır. Bazı durumlarda askerlerin otobüs biletleri veya uçak biletleri alınarak yol parası ödemesi yapılması mümkündür.

Askerlik Yol Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Askerlik yol parası sorgulama işlemleri e- devlet ve PTT izlerinden yapılabilmektedir. İlgili kişiler e-devlet hesabına kimlik bilgileri ile giriş yapabilir. Daha sonra arama butonuna ödeme sorgulama yazılarak çıkan ekranda sorgulama yapılabilmektedir. Askeri yol ve iaşe bedeli seçeneğini tıklayarak askerlik yol parası sorgulaması yapılabilir. Aynı zamanda askerlerin PTT şubelerine giderek sorgulama yapması mümkündür.

Askerlik Yol İzni Kaç Gündür?

Askerler için yolda geçirilen süreye göre yol parası verilmesi gibi yol izni de verilmektedir. Bu durumda önemli olan km verileridir. Askerlik yol izni süresi şu şekildedir:

  • 800 km’den az olan yollar için askerlere 1 gün izin verilir.
  • 8000-1600 km arasında olan yollat için askerlere 2 gün izin verilir.
  • 1600 km’yi geçen yollar için askerlere 3 gün izin verilir.

Askerlik Yol Parası Almak İçin Gerekli Koşullar Nedir?

Askerlik yol ücreti alabilmek için gereken şartlar bulunmaktadır. Askerlerin öncelikli olarak askerlik için gerekli olan belgeleri eksiksiz şekilde sunmuş olması gerekir. Askerler için gerekli olan işlemlerin yapılması ve belgelerin sağlanması halinde yol ücreti alması mümkündür. Askerlik yol parası koşulları yalnızca bunlardır.

Askerlik yol parası almak isteyen kişilerin en yakın PTT şubelerine gitmesi gerekir. Eğer kişilerin devlet bankaları üzerinde bir hesabı varsa talepte bulunarak hesabına yatırılmasını isteyebilir. Askerlik yol parası hesaplanarak kişilerin hesabına yatırılmaktadır.

Editör: TE Bilisim