Candan Mert / Özel Haber

Rusya’dan alınan S-400’lerin ardından yaptırım tehditleri ile Türkiye’yi sindirmeye çalışan ABD, son kozunu oynadı. Tarihi soykırım, katliam ve yıkımlarla dolu olan ABD, Osmanlı Devleti’nin soykırım yapmakla suçladı. ABD Başkanı Joe Biden’ın bu ifadeleri tüm dünyadaki toplam nüfusu 8 milyon bile olmayan Ermenileri memnun etmekten başka bir anlam ifade etmiyor. Sözde soykırım ifadelerinin hukuki anlamda bir karşılığı olmasa da birçok ülke Türkiye’ye karşı siyasi koz olarak aynı kapıdan girmeye hazırlanıyor. Bunun yanı sıra Ermeni lobileri ‘Tazminat ve toprak’ talebinde bulunmak için ABD’de dava açmaya hazırlanıyor.

GERİLİM TIRMANIYOR

Analistler ve uzmanlar da Biden’ın skandal hamlesinin iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırmaktan öteye geçmeyeceği görüşünde. Arşivlerin açılması ve objektif bir şekilde incelenmesi halinde soykırım iddialarının temelsiz olduğunun ortaya çıkacağı görüşünü dile getiren uzmanlar da var. Bunun yanı sıra dünyaca ünlü tarihçilerin bu konuda referans açıklamalarının da olduğuna işaret ediliyor. Öte yandan ABD’nin Türkiye’ye karşı sürekli uyguladığı bir şantaj aracının da ortadan kalktığı görüşü de ifade ediliyor. Diriliş Postası’na konuşan Dr. Eray Güçlüer ve Coşkun Başbuğ’da ABD’nin yok hükmündeki bu kararını değerlendirdi.

“ABD TÜRKİYE’NİN YÜKSELİŞİNİ KABULLENEMEDİ”

ABD’nin sözde soykırım meselesinin Türkiye’ye karşı bir baskı aracı olacak kullandığını ifade eden Altınbaş Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Eray Güçlüer, “ABD Türkiye ve birlikte hareket ettiği ülkeleri cezalandırmak istiyor. Aslında tüm mesele bu. Çoklu argüman ve birden fazla sorunları bahane ederek Türkiye’ye baskı kurup köşeye sıkıştırmak istiyorlar.” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin attığı adımların ABD’nin hoşuna gitmediğini ifade eden Dr. Güçlüer, “Türkiye Azerbaycan işbirliğinin ortaya çıkardığı sinerji ABD’nin istemediği bir sonuç doğurdu. Bunu da Paşinyan’a acil siyasal destek gerekiyor çünkü Paşinyan artık gitmek üzere. Burada acil siyasal destek de Azerbaycan karşısında Ermenistan’ın yenilgisini unutturup yerine başka bir şey konulması gerekiyordu. Bunu da en kolay Türk düşmanlığı ile yaptılar.” ifadelerini kullandı.

“Bölgedeki ABD varlığı azaltılmalı”
Türkiye’nin ABD’ye karşı politikalarında özellikle dengeli karşıtlık üzerinden bölgedeki ABD varlığının azaltılmasına yönelik bir strateji hayata geçirilebileceği önerisinde bulunan Eray Güçlüer, “Muhtemelen de bu yönde bir durum oluşacaktır. Ermenistan’a karşı Türkiye’nin tavrı bellidir, emperyalist bir ülkenin karakolu durumunda bir devletçiktir. Devlet aklıyla hareket edemez. Ermenistan, Yunanistan ve Güney Kıbrıs yönetiminin bütün politikaları Türk düşmanlığı üzerine dayalıdır. Bundan sonra da böyle olacaktır.” diye konuştu.

“KARŞILARINDAKİNİ ESKİ TÜRKİYE SANIYORLAR”

Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ ise, ABD’nin almış olduğu karar Türk toplumlarında, dünya devletlerinde ve milletlerinde karşılığı olmayan, yok hükmünde bir karar olduğunu söyledi. Kararın siyasi bir gerekçesi olduğunu vurgulayan Başbuğ, “Biden ağzıyla söylenen ‘Eski ABD dönüyor’ diye ABD’nin çok net bir tavrı var. Bu Trump’ı tasfiye ettikten sonra klasik ABD’nin sahaya dönüşü demek. Eski ABD döndüğü karşısında eski Türkiye’yi arıyorlar demek oluyor.” şeklinde konuştu. Eski Türkiye’nin artık olmadığını belirten Başbuğ, “ABD bildiği ve gördüğü için her yıl bir siyasi argüman olarak kullandığı ve Türkiye’yi 24 Nisan üzerinden dizayn edebileceği bir süreç hayal ediyordu, olmadığını görünce bu kartı oynamaya karar verdi.” bilgisini verdi. ABD ile Türkiye hiçbir zaman dost olmadığı ifade eden Başbuğ, şu ifadeleri kulandı: “Buradan siyasi bir karmaşa oluşturarak kendilerine nemalandırmak ve siyasi açıdan önümüzdeki seçimlerde bir süreç geliştirmek. ABD bu gerilimi daha da tırmandıracak, Türkiye’de tırmandıracak. Bu yenilir yutulur bir ifade değil, ABD yaptığı ilk olumsuz tavır da değil. F-35’ten tutun birçok konuda ABD bize karşı olumsuz tavırları var. ABD bunu ‘müttefik’ çatısı altında yapıyor. Şunu belirtmekte fayda var ki ABD hiçbir zaman Türkiye’nin müttefiki olmadı.”

“Amaç kaos oluşturmak”
Alınan kararın amacına değinen Başbuğ, “Sözde bu karar üzerinden Türkiye’yi sıkıştıracak, birtakım yaptırımlara gidecek, bunun üzerinden de ülke içerisinde bir kaos oluşturacak. Bu kaos işaretleri başladı. Bizim muhalefet diye bildiğimiz Ermeni’den çok Ermeni olan kanatlar bir anda bu kararın Türkiye’nin hatası sonucu verildiği gibi akla zarar açıklamalarda bulundular.” dedi.
Editör: TE Bilisim