Yaşlılık maaşı almak için gerekli şartlar Resmî Gazete’nin 25.01.2013 tarihli 28539 sayısında bildirilir. İlgili yönetmeliğe göre, belirlenen şartları taşıdığı belgelenmiş her vatandaş söz konusu maaş için başvuruda bulunabilecektir. Yönetmelik kapsamında ileri sürülmüş olan yaşlılık maaşı şartları ise şunlardır:

  • En az 65 yaşını doldurmuş olmak
  • Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden maaş almıyor olmak; Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine dayanarak harçlık almıyor olmak  
  • Tedavülde olan net asgari ücret miktarının ancak üçte birinden az gelire sahip olmak; bu gelir düzeyinin üzerindeki bir gelire ulaşabilecek olmamak
  • Sigortalı olarak bir işte çalışmıyor olmak
  • Şahsına nafaka bağlanmasının mümkün olmaması ile birlikte, böyle bir nafaka ödeneğine sahip olmamak
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından söz konusu mahrumiyet durumu belgelenmiş olmak

Söz konusu yönetmelik, 2022 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun”un 4.üncü maddesine dayanarak hazırlanmıştır. 65 yaş maaşı için başvuru yapmak isteyenler ise burada belirtilen şartları taşımak zorundadır. Yaşlılık maaşı şartları sağlanmış ise ilgili kuruma başvuru gerçekleştirilebilir.

65 Yaş Aylığı Almak İçin Nereye Başvurulur?

65 yaş maaşı başvurusu yapmak isteyenler, ikametgahlarını kapsamakta olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı şubesine başvuru gerçekleştirmelidir. Bu başvurunun şahsen gerçekleştirilmesi gerekse de avukatlar ya da vekil tayin edilen kişiler tarafından da başvuru yapılabilir. Eğer başvuru bir vekil tarafından yapılıyor ise vekaletname evrakı başvuru formuna eklenmelidir. Ayrıca hukuki temsilcinin başvuru yapması halinde mahkeme yolu ile alınan karar örneği ilgili formla birlikte sunulur.

Yaşlılık Aylığı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yaşlılık aylığı başvurusunda gereken belgeler genel olarak şunlardır:

  • Başvuru sahibinin kimlik kartı
  • Herhangi bir sosyal güvence kapsamında olunmadığına dair bilgi veren SGK hizmet dökümü
  • Muhtaçlık belgesi (Fakirlik belgesi)
  • Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sayfasındaki bilgiye göre, bu maaş için yapılan başvurularda form haricinde herhangi bir belge istenmemesi de mümkündür.

Bununla beraber, vekaleten başvurular için vekalet belgesi şarttır. Ayrıca başvuru yapılan kurumdan alınabilecek form doldurulmalıdır. 65 yaş aylığı başvuru formu ise şöyledir:

Yaşlılık Maaşı Ne Zaman Yatar?

65 yaş ödeneğinin yatma süresi genel olarak ayın beşinci ve dokuzuncu günleri arasındadır. Bu maaş aylık olarak ödenir. Doğum tarihinin son rakamı 0 ve 5 arasında olanlar her ayın 5’ine kadar aylıklarını almış olur. Söz konusu rakamın 5 ve 9 arasında olduğu kişiler için ise her ayın 9’una kadar yaşlılık maaşı yatırılır. 

2021 Yaşlılık Maaşı Ne Kadardır?

Yaşlılık maaşı şartları sağlanmış ise alınabilecek maaş miktarı yaklaşık 760 TL’dir. Fakat bu maaşlar ilgili bakanlıkların kararına göre zaman içinde değişim gösterebilir.

Editör: TE Bilisim