İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

Ekolojik, çevreci olmasının yanı sıra Türkiye’nin arz güvenliğine katkı sağlaması açısından son derece kritik öneme sahip Tuz Gölü Yeraltı Depolama Tesisi, kış aylarında alınacak gazı sisteme basmak için kurulan yüzey tesisleri ve 52 yeraltı mağaradan oluşuyor.

TUZ YATAĞINDA EN BÜYÜK DEPO

Doğal yeraltı formlarından 600 metre inildiğinde tuz tabakasına ardından 500 metre daha inilerek oluşturulan depolama sisteminde 1000-1150 metreye gelindiğinde kuyunun üst koduna ulaşılıyor. Yerleştirilen borular ve dönen matkap sayesinde yüksek basınçla tatlı su yardımıyla açılan mağaranın çapı bir futbol sahası büyüklüğünde olmak üzereyken, çapı 90-100 metreden oluşuyor. Yüksekliğinin 300 ila 400 metre arasında değiştiği, 60 tane Galata Kulesi’nin hacim olarak yerleşebildiği alana 100 milyon metreküp civarında doğalgaz depolanabiliyor. Sürekli su basılarak gerçekleştirilen işlem, tuzun suyu emme kapasitesinin doyuma ulaşmasıyla Tuz Gölü’ne deşarj ediliyor.

TARIM VE HAYVANCILIK CANLANIYOR

Tuz Gölü’nün su rezervini artıran bu uygulamayla flamingolar olmak üzere canlı sayılarında artışa ve çeşitliliğe neden oluyor. Tuz Gölü Yeraltı Depolama Tesisi projesi tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde 30 bin dönüm tarımsal arazi normal cazibeli bir şekilde hatta basınçlı suyla sulama imkanına kavuşacak. Ovanın son derece mümbit olduğu bölgede hem küçükbaş hem de büyükbaş gerek süt hayvancılığı gerekse besi hayvancılığı gerçekleştiriliyor. Ayrıca BOTAŞ güneş santralleri kuracak.

SULAMA YETKİSİ DSİ’DE

Sulama hatlarının Devlet Su İşleri’ne (DSİ) teslim edileceği bölgede, dağıtım DSİ eliyle gerçekleştirilecek. Ana hat ve tali hatlarla tarlalara suyun dağıtımı sağlanacak. Projenin şu anki haliyle saatte 10 bin metreküp su basılıyor. Sulama hatlarının devreye girmesiyle sulu tarımla yetiştirilen ve hayvancılığın gerçekleştirilmesi için gereken yem ihtiyacı, yonca, mısır bölgede sağlanacak.

Editör: TE Bilisim