John Forbes Kerry, eski ABD askeri, siyasetçi ve ABD'nin 68. Dışişleri Bakanı.

Kerry daha önce, Trump yönetimini baltalamak için İranlı liderlerle iş birliği yapmakla suçlanmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, John Kerry'nin kendisine İsrail'in Suriye'deki gizli operasyonlarından bahsettiğini söyledi.

KERRY’DEN OPERASYON İDDİASI

Zarif, sızdırılan bir ses kaydında, o zamanki ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin kendisine Suriye'deki 200'den fazla İsrail operasyonu hakkında bilgi verdiğini iddia etti.

The New York Times ve farklı kaynaklardan elden edilen ses kaydına göre Kerry, İsrail'in Suriye'deki İran hedeflerine 200'den fazla saldırdığını açıklayarak Zarif'i şok etti .

Ses kaydında Zarif ayrıca, İran Dini Lideri Ali Hamaney'e ABD'nin Ocak 2020'de General Kasım Süleymani'yi öldürerek İran'a verdiği darbeden de açıkça bahsetti.

SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Ses kaydının kamuoyunda ifşasının ardından, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sait Hatipzade, kasetin gerçekliğine itiraz etmedi. Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte Hatipzade, kaydın, İran Cumhurbaşkanlığıyla bağlantılı bir düşünce kuruluşu tarafından gelecek nesiller için yapılacak olan, Zarif'in tanınmış bir ekonomiste verdiği yedi saatlik bir röportajın sadece bir bölümünü temsil ettiğini söyledi.

Zarif ve Kerry arasındaki ses kaydının ortaya çıkmasının ardından olay ABD’de tartışmalara neden olurken, birçok ABD’li kongre üyesi ve eski yetkili Kerry hakkında soruşturma başlatılmasını talep etti.

Editör: TE Bilisim