Candan Mert / Özel Haber

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Rum kesimi ve Yunanistan’ın 53 yıldır müzakere edilen ancak başarısızlıkla sonuçlanan federasyon ısrarına karşın, adanın gerçeklerine uygun olan “iki devletli çözümün” masaya gelmesini istiyor. KKTC’nin ‘iki devletli çözüm’ stratejisi KKTC’li muhalifler tarafından tepkiyle karşılandı. Rumlar’la federasyonu savunan kesimler pandemi kısıtlamalarına rağmen sokak gösterisi düzenledi.

TÜRKİYE'YE 'İŞGALCİ' DİYORLAR

‘Federal Kıbrıs’ görüşünü savunan Bu Memleket Bizim Platformu’nun öncülük ettiği eylemler, Türk ve Rum tarafında eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Türkiye’ye ‘işgalci’ yaftası yapıştıran eylemciler, Ankara’ya atıfta bulunarak, “Ayşe evine dön”, “Faşizme ve İşgale karşı omuz omuza”, “Biat değil özgürlük”, “Laikliğime dokunma” pankartları açtı. Rum tarafında ise sınır kapısında toplanan eaylemciler, “Bölünmüş olan başkent sizin başkentiniz mi?”, “Şimdi değilse ne zaman, biz değilsek kim?”, “Sizi özledik” yazılı farklı dildeki pankartlar ile eylemcilere destek gösterisi yaptı.

TÜRK KİMLİĞİ HEDEF TAHTASINDA

Eyleme katılanların, Kıbrıs Türklerinin haklarını kabul etmeyen Rumlara yönelik tek bir söz söylemediğine dikkat çeken Gözügüzelli, bu kesimin ‘Bağımsız KKTC, Türkiye ve Türk kimliğine’ karşı olduğunu dile getirdi. Eylemin federasyon fikrini savunmaktan ziyade Türkiye düşmanlığı yapmak adına düzenlendiğine işaret eden Gözügüzelli, “Ayşe evine dön’ sloganları ve pankartları ile Türkiye karşısında gösterinin maksadı Türk askerinin adadan çıkarılmasıdır. Bu eylem Rumlar ve Kıbrıs ‘Türkleri’ arasında tamamen anavatana karşı gerçekleşmiştir” dedi.

“TÜRKİYE GÜCÜNÜ GÖSTERDİ”

Cenevre’de yapılan görüşmelere ilişkin açıklamalarda da bulunan Gözügüzelli, “Yakın döneme kadar sadece Rum Kesimi’nin muhatap alan BM’nin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşüyor olması Türkiye’nin gücünün göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu. Görüşmeler kapsamında Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın mat olduğunu kaydeden Gözügüzelli, “ Avrupa Birliği unutmasın ki Türkiye müsaade ettiği için o odada uzaktan izleyebiliyor. Bugün, Kıbrıs davamızda yeni bir çağın başlangıcıdır. Hepimize hayırlı olsun” dedi.

“SADECE YOKLAMA TOPLANTISI”

Öte yandan konuyu değerlendiren Kıbrıs İlim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ata Atun, Cenevre’nin müzakere süreci olmadığını ve toplantının sadece yoklama toplantısı olduğunu ifade etti. Toplantı içinde tarafların ve garantörlerin düşüncelerinin öğrenileceğini dile getiren Atun, görüşme çerçevesinde ‘müzakere olur mu, olmaz mı?’ konusunun değerlendirileceğini belirtti. Prof. Dr. Atun, konuşmasında “53 yıldır federasyon görüşmeleri sonuçlanmadı. Rumlar asla Türkleri ortak istemiyor. Bu nedenle ‘Adada iki devlet kurulması en çözüm olacaktır’ açıklamalarını yapmışlardı” ifadelerine yer verdi. Atun, Rumların 2004 yılında Annan Planı’na “hayır” demesinin, Türklerle bir ortaklığa gitmek istemediklerinin en büyük delili olduğunu vurguladı.
Eylemlere tepki büyük

Koronavirüse rağmen binlerce kişinin aynı alanda toplandığı eylem için, öncüler tarafından “ Yasak masak yok, hade eyleme” diye eyleme katılma çağrısı yapıldı. Maskeli şekilde düzenlenen eylemde sosyal mesafenin olmaması, görenlerin tepkisini çekti. Eylemin bilançosunun önümüzdeki günlerde artacak olan vaka sayıları ile gözler önüne serileceğini belirten bir vatandaş, 1963 dönemini de hatırlatarak, “İnsan nasıl geçmişi unutur da katiline âşık olur?” ifadelerini kullandı. Eyleme tepki gösteren bir başka vatandaş ise, “Yazıklar olsun size, ellerinizde bir Rum bayrağı eksik. Kendi vatanının bayrağını taşımayan kişiler özgürlüğünü kazanamaz” sözlerini kullandı.

‘Anavatan düşmanlığı var’
Uluslararası Hukuk Uzmanı Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, Diriliş Postası’na yaptığı açıklamasında federasyon eylemini ‘kara eylem’ olarak nitelendirdi. Eylemin barış eylemi olarak gösterildiğini ifade eden Gözügüzelli, bunun aksine tamamen anavatan düşmanlığı yapıldığını belirtti. Eylemi düzenleyenlerin, Türkiye’nin elini adadan çekilmesini istediklerini belirten Gözügüzelli, “Bu eylem Kıbrıslı Türklerin iradesini yansıtan bir eylem değil, Rum ve Yunan ortaklığıyla hareket edenlerin yaptığı eylemdir” dedi.

-

Editör: TE Bilisim