2021 egzoz muayene ücreti 90 TL olarak belirtirmiştir. Belirtilen fiyata KDV dahildir. Egzoz muayene ödemesi işlemlerin yapıldığı sırada ödenmektedir. Araç muayenelerinde oldukça önemlidir. Bu nedenle aksatılmaması gereken bir konudur. Aracın muayenesi esnasında gereken belgeler arasında egzoz emisyon ölçümü istenmektedir. İlgili kişilerin araçlarını muayene işlemlerini yaptırmadan önce gerekli olan ölçümü yaptırması gerekir.

2021 Egzoz Muayene Ücretinden Muaf Olan Araçlar Nelerdir?

Bazı araçların egzoz muayenesi yaptırmasına gerek olmadığı için ücreti ödemesine de gerek kalmaz. Egzoz gazı ölçümünden muaf olan araçlar ise şu şekildedir:

  • Motosiklet
  • Traktör
  • Mopedler
  • 1979 yılından önceki dizel motorlu taşıtlar
  • Hibrit ve elektrikli araçlar
  • Hidrojen yakıtı kullanan araçlar

2021 Egzoz Muayene Ücreti Nereye Ödenir?

Egzoz muayene ödemeleri ölçümün yapıldığı yer olan TÜVTÜRK istasyonlarına yapılır. İlgili kişiler en yakın muayene istasyonuna giderek işlemlerinin ardından ödeme yapabilir. En yakın istasyonu öğrenmek isteyen kişiler ise kısa bir sorgulama sürecinden sonra istasyonun yerini öğrenebilir.

Egzoz Muayene Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Bazı durumlarda ilgili kişiler egzoz muayene cezası alabilmektedir. Cezanın sorgulanması ise e- devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Egzoz muayene cezasını sorgulamak isteyen kişiler gerekli bilgileri doldurduktan sonra sisteme giriş yapmalıdır. Daha sonra aramı butonuna egzoz gazı ölçümü sorgulaması yazarak cezası olup olmadığını ve gerekli tüm bilgilere ulaşabilmektedir. Egzoz muayene cezasının sorgulanması bu işlemlerin ardından tamamlanabilmektedir.

Egzoz Muayene Cezası Nereye Ödenir?

Sorgulama sonuçlarına egzoz muayenesi cezası olan kişilerin ödemelerini yapması için gerekli olan yerleri araştırması gerekir. 2021 egzoz muayene ücreti ödenen yerden farklı olarak cezalar ödenmektedir. Egzoz muayene cezası ödeme işlemleri ise Gelir İdaresi Başkanlığına veya vergi dairelerine yapılabilmektedir. İşlemlerin online olarak yürütülmesi halinde ödemeler için kredi kartı veya banka kartı kullanılabilmektedir.

Egzoz Muayenesinde Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

2021 egzoz muayene ücretleri için istasyonları ziyaret eden kişilerin yanlarında gerekli evrakları götürmesi gerekir. Egzoz emisyon ölçümünde gereken evraklar ise şu şekildedir:

  • Araçların tescil belgesi
  • Araç sahibinin nüfus cüzdanı, ehliyeti veya pasaportu

Gerekli olan belgeler ile işlemlerin kolaylıkla halledilmesi mümkündür.

Egzoz Muayenesi Ne Kadar Sürede Yapılmalıdır?

Araç türlerine göre egzoz muayenesi yaptırma süresi değişim göstermektedir. İlgili kişilerin sahip olduğu araçlara göre muayene yaptırması gerekir. Egzoz muayene yaptırma süreleri ise şu şekildedir:

  • Binek ve resmi otomobillerin üç yaşının sonunda ve sonraki yıllarda geçerli olmak üzere her iki senede bir egzoz muayene işlemlerini yaptırması gerekir.
  • Diğer motorlu taşıtların bir yaşının sonunda ve sonraki yıllardan itibaren her yılda bir egzoz muayene işlemlerini yaptırması gerekir.

Egzoz muayenesinden muaf olan araç türlerinin ise belirli bir süre içinde muayenesini yaptırmasına gerek yoktur.

Egzoz Muayenesi Cezası Ne Kadardır?

Egzoz muayenesi yaptırması gereken araçların gerekli işlemleri yaptırmaması halinde ödemesi gereken cezalar oluşturmaktadır. 2021 yılında egzoz muayene cezası 2.067 TL olarak belirlenmiştir. Egzoz muayenesi yaptırmayan ve aykırı bir emisyona neden olan motorlu taşıtların sahiplerine 4.136 TL ceza uygulanacaktır. Emisyon ölçümü belgesini sahte düzenleyen kişilere ise 16.584 TL ceza uygulanacaktır. Kesilen cezaların 30 gün içerisinde ödenmemesi halinde her ay %5 gecikme faizi cezaların üstüne eklenmektedir. Araç muayenelerinden ceza almamak için ilgili kişilerin süreleri iyi takip etmesi gerekir. Emisyon ölçümü süresinin bir gün bile geçmesi halinde cezai işlemler uygulanmaktadır.

Egzoz muayene ücreti işlemlerini tamamlayan ilgili araçların sahipleri araç türlerine göre yeniden işlem yaptıracakları tarihleri belirleyebilmektedir. 2021 egzoz muayene ücreti ödendikten sonra muayene işlemlerine devam edilebilmektedir.

Editör: TE Bilisim