2021 kimlik yenileme ücreti bazı koşullara göre değişim göstermektedir. Kimliğini yenilemek isteyen kişilerin kimlik yenileme nedenlerine göre ödemesi gereken ücretler şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının kaybedilmesi halinde 2021 kimlik yenileme ödemesi 60,00 TL’dir.
  • Nüfus cüzdanının kaybedilmesi halinde kimlik yenileme ücretleri 30,00 TL’dir.
  • Değiştirme nedeni ile kimlik yenilemek isteyen kişilerin ödemesi gereken ücret 30,00 TL’dir.
  • Doğum nedeniyle yapılan kimlik yenileme ücretleri 30,00 TL’dir.

Kimlik Yenilemek İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Kimlik yenilemek için gerekli belgeler sağlanarak istenilen işlemlerin gerçekleştirilmesi mümkündür. Kimlik yenilemek için gereken belgeler ise şu şekildedir:

  • Bir adet biyometrik fotoğraf
  • Kimlik yerine geçen belgele
  • Pasaport, ehliyet veya eski kimlik kartı

İlgili kişilerin gerekli belgeleri sağlayarak Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alarak kimlik yenileme işlemlerini gerçekleştirmesi mümkündür.

2021 Kimlik Yenileme Ücreti Nereye Yapılır?

Kimlik yenileme ücretinin ödenebileceği yerler anlaşmalı bankalardır. İlgili kişiler Nüfus Müdürlüğü tarafından belirtilen anlaşmaları bankaların üzerinden ödeme işlemlerini yapabilir. İnternet sitesi üzerinden, mobil uygulamalardan veya şubelere giderek kimlik yenileme ücretinin ödemesi yapılabilir. Ödeme işleminin yapılabileceği diğer seçenekler ise şu şekildedir:

  • PTT şubeleri üzerinden kimlik yenileme ücreti yapılabilir. İlgili kişiler PTT şubelerine giderek kimlik yenileme ücretini ödemek istediğini söyleyebilir. T.C kimlik numaralarının verilmesi ile PTT şubelerinden yenileme ücreti ödenir.
  • Banka şubelerine giderek kimlik yenileme ücretlerinin yapılması mümkündür. Şubelere T.C kimlik numarası ile kimlik yenileme ücreti yatırılması talebinde bulunarak ödeme yapılabilir.
  • Kimlik yenileme ücretinin ödenmesi için izlenebilecek yöntemlerden biri interaktif Vergi Daire’sidir. Web sitesine giriş yapılarak kredi kartı veya banka kartı bilgilerinin sağlanması ile yenileme ücretinin ödenmesi mümkündür.

2021 Kimlik Yenileme Ücreti Ne Zaman Ödenir?

2021 kimlik yenileme ücreti yapmak isteyen kişilerin randevu işlemlerinden önce ödeme yapması gerekir. Kimlik yenilemek için randevu alan kişilerin gerekli belgeleri alarak randevuya gitmeden önce ödeme işlemlerini gerçekleştirmiş olmalıdır. Randevu saatine göre ödeme yapılabilecek yerlerin seçilmesi ile ödeme yapılması mümkündür. Kimlik yenileme işlemlerinin sorunsuz şekilde ilerleyebilmesi için randevu ve ücret ödemeleri işlemlerinin dikkatli şekilde takip edilmesi gerekir.

Yenilenen Kimlikler Ne Zaman Alınabilir?

Başvuru işlemlerini gerçekleştirmiş olan kişilerin yeni kimlik alma süresi 7 iş günüdür. Kimlikleri kullanılamayan kişiler için Nüfus Müdürlüğü tarafından ilgili kişilere kimlik yerine geçen bir kağıt verilir. Yenilenen kimliklerin teslim edilmesinden hemen sonra verilen kağıt geçerliliğini yitirmektedir. PTT kargo ile yenilenen kimlikler ilgili kişilere teslim edilmektedir.

Kimlik Yenilemek İçin Randevu Nasıl Alınır?

Kimlik yenileme işlemlerinde ilgili kişilerin randevu alması gerekir. Nüfus Müdürlüğü’nün yoğun çalışması nedeniyle randevusuz giden kişilerin işlemleri gerçekleştirilmeyecektir. Kimlik yenileme randevusu ise çağrı merkezleri veya Nüfus Müdürlüğü’nün resmi web sitesi üzerinden alınabilmektedir. Web sitelerinde T.C kimlik numarası, ad ve soyad, telefon numarası, doğum tarihi bilgilerinin doldurulması halinde kimlik yenileme işlemleri için randevu alınması mümkündür.

Kimlik Yenileme Süresi Ne Kadardır?

Eski kimlik türünden yeni kimlik türüne geçmek için yenileme işlemleri yapan kişiler için son işlem süresi mevcuttur. Yasalarda belirtilen kimlik yenileme süresi 31.12.2022’dir. Belirtilen tarihe kadar eski kimliklerin yenilenebilmesi için başvuruda bulunulması gerekir. Aksi durumda ilgili kişilere ceza işlemleri uygulanacaktır.

Kimlik yenilemek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken ilk adım randevu almaktadır. Randevunun alınmasından sonra ödeme işlemleri gerçekleştirilmelidir. 2021 kimlik yenileme ücreti bilgileri ile ilgili kişiler ödemesi gereken tutarı belirleyebilmektedir. Kimlik ödemelerinin ardından yenileme işlemleri yapılır ve ilgili kişinin adresine yenilenen kimlikler teslim edilir.

Editör: TE Bilisim