Birinci Dünya Savaşı'nın Irak Cephesi'nde İtilaf Devletleri ile İttifak Devletleri arasında Kut kasabasında yaşanan savaşa Kut'ül-Amare Kuşatması adı veriliyor. 29 Nisan 1916 tarihinde sona eren savaşta Osmanlı Ordusu, İngilizlere karşı büyük bir zafer kazandı. İngilizlerin 15 bine yakın subay ve askerini esir alan Osmanlı subayları, İngilizlere felaketi yaşatmıştır. Peki, Kut'ül-Amare kuşatması nedir? Kut'ül-Amare zaferi ne zaman kazanıldı? İşte tüm detaylar haberimizde…

KUT'ÜL-AMARE KUŞATMASI NEDİR?

Kût’ül-Amâre Kuşatması (Birinci Kut Muharebesi) I. Dünya Savaşı’nın Irak Cephesi’nde, İtilaf Devletleri ile İttifak Devletleri arasında gerçekleşmiş bir kuşatma muharebesidir.

KUT'ÜL-AMARE ZAFERİ NE ZAMAN KAZANILDI?

8.000 askerden oluşan İngiliz-Hint garnizonu Bağdat’ın 160 kilometre güneyinde Kut kasabasında Osmanlı ordusu tarafından kuşatılır. 1915 yılında bu kasabanın nüfusu 6.500 civarıdır. 29 Nisan 1916’da garnizonun teslim olmasını takiben kuşatma esnasında sağ kalanlar esir olarak Halep’e götürülür.

Tümgeneral Charles Townshend komutasındaki İngiliz 6. Poona Tümeni (Hint Tümeni) Bağdat’a ilerlemeye çalışırken 22-23 Kasım 1915’te Selman-ı Pak Muharebesi’ni (Tizpon) kazanamayarak geri çekildi ve 3 Aralık’ta Kut’a sığındı.

Yeni kurulan Osmanlı 6. Ordusu’nun komutanlığına atanarak 5 Aralık’ta Bağdat’a varan Mareşal Colmar Freiherr von der Goltz Paşa’nın emriyle Irak ve Havalisi Komutanı Miralay ‘Sakallı’ Nurettin Bey’in birlikleri 27 Aralık’ta Kut’u kuşattı.

Editör: TE Bilisim