Kırgızistan ve Tacikistan arasında stratejik Fergana Vadisi üzerindeki sınır anlaşmazlığı iki ülkeyi sıcak çatışmalara sürükledi.

Bugün iki ordu mensupları arasında şiddetli çatışmalar yaşanmaya başladı. İki ülke ordularının bölgeye takviye kuvvet sevk ettiği aktarıldı.

İki ülkeyi karşı karşıya getiren sebebinin sınırdaki Golovnaya Barajı olduğu bildirilirken; çatışmalarda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Çatışmalar, Kırgızistan’ın Batken şehrine yakın bir alanda meydana geldi.

ZIRHLILAR HAREKETE GEÇTİ

Yerel kaynakların bildirdiğine göre Tacikistan Batken bölgesinde olağanüstü hal ilan etti.

Kırgız ordusu zırhlı birliklerini hareket geçirerek Betgan ( Fergana vadisi ) bölgesine doğru ilerleme emri verdi. Tacikistan ordusu ise cephe gerisinde olan tank ve zırhlı araçlarını cepheye intikal ettirmeye başladı.

YAPAY SINIRLAR ÇATIŞMANIN ANA KAYNAĞI!

Sovyetler Birliği’nin Orta Asya halkları arasındaki birliği engellemek amacıyla inşa ettiği yapay sınırlar, günümüzde bölgede yaşanan karmaşık sınır problemlerinin temelini oluşturuyor. Orta Asya’da etnik ve siyasi sınırların doğal yollarla oluşturulmaması, özellikle Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan sınırlarının kesiştiği Fergana vadisinde 1990’lı yıllardan itibaren önemli sorunlara yol açıyor. Tartışmalı sınırların yanında, bölgede bulunan eksklav alanlar ise zaman zaman çatışmalara sebep olabiliyor. 

Editör: TE Bilisim