Asya hun devletinin merkezi neresidir sorusu sıkça araştırılıyor. Asya Hun Devleti ( İmparatorluğu ) veya Büyük Hun İmparatorluğu, MÖ 220 yılında Teoman tarafından kurulmuş ve hükmedilmiştir. pek Yolu üzerinde ki hakimiyetleri sayesinde ekonomileri yükselmiş hatta tavan yapmış ve Çini vergiye bağlamışlardır. MS 45 yılında, Çinli prenseslerin himayesine giren BHİ İpek yolu üzerinde ki hakimiyetini de kaybedince yıkılmaya yüz tutmuştur ve yıkılmıştır. Peki, Asya Hun devletinin merkezi neresidir?

Asya Hun devletinin merkezi neresidir?

Hunlar orta asyada ötüken merkez olmak üzere çinin kuzeyinde kalan bölgede yasamıslardır. Hunların ilk bilinen kurucusu Teomandır. Teoman Çinin kuzeybatısında birbirinden ayrı olarak yasayan Türk boylarını birlestirerek tarihteku ilk türk devleti olan Asya hun devletini kurmuslardır. Asya hun devletinin basına Mete han geçti. Tunguzlar hun tahtîndaki degisiklikler düsüncesiyle Meteden toprak istediler. Bunun üzerine sefere çıkan Mete tunguzları agır bir yenilgiye ugratarak veegiye bağladı. Mete 201 yılında Çin üzerine büyük bir düzenlemistir. Ve Çin imparatorunu ordusuyla birlikte kusatma altına almıslardır. Kusatmadan cıkamayacagını imparatorlar anlamıştır. Yaptigı antasmayla Kuzey Çin bozkırlarını Hunlara bıraktı. Ayrıca her yıl tahıl ipek ve yıllık veegi veemeyi kabul etti. Mete han 174 yılında öldü.

Sorumuza gelicek olursak Asya hin devletinin başkenti ötükendir. Ve kurucusu Teomandır.

Büyük Hun Devleti Kuruluşu

 Çin kayıtlarında “Hiung-nu” olarak geçen Hunlar, Çin’in kuzeybatısında bulunan Moğolistan bölgesinde yaşamlarını sürdürüyorlardı. Kabile halinde yaşayan Hunlar, çevre kabilelerle sürekli yaşam mücadelesi veriyorlardı. Bu durum, kabilenin başına Teoman’ın geçmesiyle değişmeye başladı.

Teoman, liderlik vasfına sahip, ileri görüşlü, savaşçı biriydi. Öncelikle çevredeki kabileleri kendi kabilesine kattı. Gittikçe güçlenen Teoman çevre bölgedeki Hunları ve diğer kavimleri de himayesi altına aldı. Böylece Hunlar, Moğollar, Türkler ve Tunguzlardan oluşan muazzam bir güç kazanmış oldu.

Teoman, diğer kavimleri de himayesine aldıktan sonra merkezi bir yönetim oluşturdu. Bu yönetimin sonucunda da MÖ 220’de Büyük Hun İmparatorluğunu kurdu.

Editör: TE Bilisim