İnternetten ücretli öğretmenlik için başvuru yapmak isteyenler ilk olarak herhangi bir akıllı cihazdan https://www.turkiye.gov.tr/ milli-egitim-ucretli-ogretmenlik-basvurusu bağlantısını açmalıdır. Giriş sağlandıktan sonra başvuru ekranında birbirinden farklı dört seçenek görünecektir. E – Devlet ücretli öğretmenlik başvurusu için bunlardan ilgili olanları seçilmelidir. Söz konusu seçenekler ise sırasıyla şunlardır:

  • “Formasyonum var.” seçeneği: Eğitim fakültelerinden mezun olmayıp da öğretmenlik mesleğini yapabilmek için gerekli eğitimin alındığını beyan eden seçenektir. Fen – Edebiyat fakültelerinden mezun olan öğretmen adayları, (bu şartı sağlıyorlarsa) bu seçeneği seçmelidir.
  • Eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmen adayları ise zaten formasyona tabi değildir. Çünkü onların görmüş olduğu tahsil doğrudan doğruya eğitim ve öğretime yöneliktir. Yani söz konusu kişilerin ayrıca bu butona tıklamasına gerek yoktur.
  • “Köy okullarında çalışmak istiyorum.” seçeneği: Bu seçenek, ücretli öğretmenlik başvurularının temel amacını özetleyen bir buton olarak kabul edilebilir. Çünkü başvurular genel olarak, köy okullarında öğretmen açığı yaşandığında alınır. Fakat ücretli öğretmenlik yapılmak istenen yer tercihi zaten bir sonraki sayfada mevcuttur.
  • Milli Eğitim Bakanlığı’ndan emekli oldum.” seçeneği: Emekli olduktan sonra tekrar öğretmenlik görevi almak isteyenleri ilgilendiren seçenektir. E – Devlet sistemi üzerinde emekliliğine dair herhangi bir kayıt bulunmayanlar için bu seçenek kapalı olacaktır.
  • “Yurt dışı eğitim kurumlarından mezun oldum ve YÖK denkliğim var ya da Eğitim Enstitüsünden mezun oldum.” seçeneği: YÖK denkliği bulunan yabancı okul mezunlarını ilgilendiren bir seçenektir. Ayrıca eğitim enstitüsü mezunları da bu seçenek yoluyla başvuru yapar.

Bu linklerden ilgili olan hepsi işaretlenebilir. Örneğin yurt dışı eğitim kurumlarından mezun olup formasyonu bulunanlar, söz konusu durumlar ile alakalı olan her iki seçeneği de seçmelidir. Eğitim fakültelerinden mezun olanlar için ise tıklanabilir tek seçenek “Köy okullarında çalışmak istiyorum.” seçeneğidir. Daha sonra açılacak olan sayfada görev almak istenen şehir ve ilçe, KPSS puanı gibi bilgiler girilerek başvuru tamamlanır. 

Kimler Ücretli Öğretmenlik Yapabilir? Lise Mezunları Ücretli Öğretmenlik Yapabilir Mi?

Ücretli öğretmenlik yapabilecek kişiler belli şartlara sahip olmak zorundadır. Bu şartlar ise şöyledir:

  • Lisans mezunu olmak
  • Ön lisans mezunu olmak

Bu şartlar gereği, bir lise mezunu ücretli öğretmen olamaz. Ücretli öğretmenlik başvurusunda bulunabilmek için üniversite mezunu olmak ve formasyon eğitimi almış olmak gerekir. Fakat formasyon öncelikli bir şart değildir.

Ücretli Öğretmenin Görevi Ne Zaman Biter?

Ücretli öğretmenlik süresi, Milli Eğitim Bakanlığı ile başvuru sahibinin yapacağı anlaşmaya bağlıdır. Bu anlaşmalar genel olarak 1 dönem (yaklaşık 4 ay) ya da 2 dönemdir. Ayrıca ücretli öğretmenin görev aldığı okula memur ataması gerçekleştirilirse ilgili memurun görev süresi biter. “E – Devlet ücretli öğretmen başvurusu” yaparken bu detayı dikkate almak gerekir.

2021 Ücretli Öğretmen Maaşı Ne Kadardır?

2021 yılında ücretli öğretmen maaşları en az 1.187 TL olurken en fazla 2.283 TL’dir. Bu memurların maaş miktarları, haftalık olarak girdikleri ders sayısına göre hesaplanır. Ayrıca sözleşmeli öğretmenlerin aldığı maaşlar kadrolu öğretmenlerin maaşlarına göre daha azdır. 

Ücretli Öğretmenler Kadroya Geçecek Mi?

“Kadrolu ücretli öğretmenlik” gibi bir şey söz konusu değildir. E – Devlet ücretli öğretmenlik başvurusu işlemlerini tamamlamış ve kabul edilerek görevlendirilmiş olan öğretmenler belli süreler dahilinde görev alır. Yani ücretli öğretmenlikten kadrolu öğretmenliğe geçiş yapılamaz. Her ücretli öğretmen, görevlendirildiği okulda geçici bir süre görev alır. Yaklaşık 2 – 3 yıl kadar geçici öğretmenlik yapanların kadroya atanabileceğine dair söylentiler olsa da, bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı’nın atama gerçekleştirmesi ve sözleşmeli öğretmen ile olan sözleşmeyi feshetmesi mümkündür.

 

Editör: TE Bilisim