Devlet hastanelerinde sigortasız vatandaşlardan muayene ücreti alınmaktadır. 30 ile 50 TL arasında değişen bu muayene ücretine ek olarak gidilen ilgili birimlerde de ekstra ücret çıkabilmektedir.

Sigortalı vatandaşlardan ise devlet hastanelerinde herhangi bir muayene ücreti alınmaz ancak ilaç alınması durumunda eczanelerde alınan katılım payı 6 TL’dir.  

Devlet Hastanesi Muayene Ücreti Sorgulama Nasıl Yapılır?

Muayene sonrası çıkan ücretler hakkında bilgiler (https://gss.sgk.gov.tr/SaglikHizmetSunuculari/pages/ilaveUcretHesaplama.faces) ilgili adresinden alınabilir. Devlet hastanelerindeki muayene sonrası ücretler sigortalı veya sigortasız fark etmeksizin çıkabilir. Ödenecek ücretin miktarını ise muayene olunan bölüm, tedavi türü, muayene olunan branş ve muayene sırasında istenebilecek olan tahliller değiştirebilmektedir.

Emekli vatandaşlardan elden muayene ücreti alınmaz, kesinti aylık emekli maaşlarına yansıtılır. Yardım kuruluşlarından veya devletin yardım kurumlarından maddi destek alan vatandaşların da muayene ücretleri aylıklarından kesilir.

 

Devlet Hastanesi Tahlil Ücretleri Ne Kadar?

Devlet hastaneleri tahlil fiyatları sigortalı vatandaşlardan alınmamaktadır. Sigortasız vatandaşlardan da tahlil ücretlerinin miktarı yapılan tetkiklere ve tetkik analizlerine göre değişiklik gösterir. Sigortasız vatandaşların tahlillerden önce de yaklaşık 35 lira olan muayene ücretini ödemeleri istenmektedir.

 

Devlet Hastanelerinde Doğum Ücreti Ne Kadar?

Devlet hastanelerinde doğum yapmak ücretsizdir, masraflar SGK tarafınca karşılanır. Sigortasız bireyler için ise doğum ücreti 500 TL ile 4000 TL arasında değişmekte. SGK ile anlaşmalı hastanelerde sigortalı bireylerden 750 TL ve üzeri –istenen tahliller, yatış yapılan gece gibi- farklı koşullara göre ücret alınmaktadır. Sigortasız vatandaşlar için bu da geçerli değildir.

Devlet Hastaneleri Röntgen ve MR Ücretleri Ne Kadar?

Devlet hastanelerinde MR ve röntgen çekimi için sigortalı bireylerden herhangi bir ücret talep edilmez. Sigortasız bireyler için muayene ücreti olan 50 TL’ye ek olarak, hastanın durumuna, muayene olduğu doktora göre de değişerek 150-200 TL arasında bir MR ücreti ödemesi istenecektir. Röntgen fiyatı da MR ile aynı fiyat aralığındadır.

 

Yeşil Kart Muayene Ücretleri Var Mıdır?

Yeşil kartlı bireylerden alınan muayene ücretleri 2009 yılında çıkan bir kararla alınmaya başlamıştır. Hasta muayene katılım payı olarak adlandırılan bu muayene ücreti; Aile Hekimliği ve sağlık ocaklarındaki muayenelerde 2TL ve devlet hastanelerinde 8 TL olarak belirlenmiştir. Yeşil kart sahibi vatandaşlar yeşil kartlarıyla özel hastane imkanlarından faydalanamazlar.

Yeşil kart, maddi durumu yetersiz vatandaşlara yardım amaçlı verilen bir karttır ve Yeşil kart sahibi olabilmek için vatandaşlarda 3 şart aranmaktadır:

  • Herhangi bir kurum veya kuruluş tarafından yardım almama,
  • Aylık toplam gelirin aile veya birey için net asgari ücretin 1/3’ü atında olma,
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma.

Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Devler hastaneleri için randevu oluşturma ilgili internet adresinden (https://mhrs.gov.tr) veya e-Devlet üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-merkezi-hekim-randevu-sistemi) yapılabilir. İnternet kullanmayan vatandaşlar için ALO 182 hattı 7 gün 24 saat boyunca her yaştan ve 81 ilden ilgili devlet hastaneleri, semt poliklinikleri ve sağlık ocakları için randevu oluşturur.

Genel Sağlık Sigortası Primi Ne Kadar?

Genel Sağlık Sigortası ücreti, 2021 yılı için 107,32 TL olarak belirlenmiştir.

Genel Sağlık Sigortası, yani GSS, vatandaşların karşılaştıkları herhangi bir sağlık sorunu karşısında, hastanede çıkan ücretlerin karşılanmasını sağlar. Sigortalı çalışan bireylerin ve eğer varsa çocuklarının primleri çalıştıkları yer tarafından ödenir. Devlet hastanelerinde vatandaşlar genel sağlık sigortalarının primlerinden faydalanırlar. Sigortasız çalışan veya çalışmayan vatandaşların ise yıllık olarak genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri gerekir.

GSS Prim borçları e-Devlet üzerinden ilgili siteden sorgulanmaktadır. (https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu) Vatandaşlar, borçları olmaması durumunda hastane hizmetlerinden yararlanır ve muayene ücreti ödemez.

 

 

 

Editör: TE Bilisim