E – Devlet üzerinden miras sorgulama işlemi yapmak mümkündür. Hatta belge sorgulama işlemleri artık sadece internetten gerçekleştirilebilir; tam olarak 6 Mart 2015 tarihi itibariyle tüm veraset ilamı sorgulama işlemleri sanal ortama taşınmıştır. Fakat sistem üzerinde, “miras sorgulama” türündeki bir ada rastlanamayabilir. Çünkü miras belgesinin hukuk literatüründeki adı “veraset ilamı” olmaktadır. E – Devlet aracılığı ile bu belgeyi sorgulamak isteyenler ise literatürde geçen adla arama gerçekleştirmelidir. E – Devlet miras sorgulama işlemleri için yapılması gerekenler şunlardır:

  • https://www.turkiye.gov.tr/adalet-veraset-ilami-sorgulama linkini açınız.
  • E – Devlet bilgilerinizi (TC Kimlik numarası ve şifre) kullanarak sisteme giriş yapınız.
  • Karşınıza çıkacak olan sorgulama sayfasındaki ilgili kutucuğa, mirasında hak sahibi olduğunuz kişinin TC kimlik numarasını yazınız.
  • Sistemin yoğunluğuna göre 5 saniye ile 1 dakika arasındaki bir müddet bekleyiniz; eğer hukuken size kalmış olan herhangi bir miras mülkü mevcut ise burada görünecektir. Yoksa da “Kayıt bulunamadı” bildirimi alınır.

E – DEVLETTEN VERASET İLAI NASIL ALINIR? VERASET İLAMI NEREDEN ALINIR? 

Veraset ilamı alma işlemleri için E – Devlet’i kullanmak mümkün değildir. Çünkü bu belgeyi sorgulamak ve bizzat almak birbirinden farklıdır. Yani E – Devlet üzerinden veraset ilamı alınamaz. E – Devlet üzerinden sorgulaması yapılmış olan söz konusu belge ancak noterden alınabilir. Bununla beraber veraset ilamı almak isteyenlerin başvurabileceği bir diğer makam Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Ayrıca noterler yolu ile bu belgeyi temin etmek, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne müracaat ile temin etmekten daha kısa sürebilir. Bu ise kurumların yoğunluğu ile doğrudan alakalı bir durumdur.

Ayrıca vefat edenin 1’den fazla mirasçısı mevcut ise ya da mirasçılardan herhangi biri yurtdışında ise başvurular sadece Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yapılabilir.

VERASET İLAMI KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Veraset ilamı çıkarma süresi yaklaşık olarak 10 günü bulabilir. Fakat sadece birkaç saat bekleyerek de veraset ilamını alabilmek mümkündür. Fakat belgenin hazırlanması, onaylanması ve talep sahibine teslim edilmesi sırasında geçen süre 2 haftanın üzerine çıkmaz.

VERASET İLAMI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Veraset ilamı çıkarmak için gereken evraklar pek fazla sayıda değildir. Bu belgeyi almak için ilgili kuruma başvuran vatandaşın sahip olması gereken belgeler şunlardır:

  • Miras bırakanın adına düzenlenmiş olan ölüm belgesi
  • (Veraset ilamı almak için başvuruda bulunanın) Kimlik belgesi aslı
  • Usulüne uygun olarak yazılmış olan 1 adet veraset ilamı dilekçesi

Bu belgeler arasında bulunan ölüm belgesi, veraset ilamı ile karıştırılmamalıdır. Ölüm belgesi, veraset ilamı alırken kullanılan ayrı bir belgedir ve miras durumuna ilişkin düzenlenmez. Mirası belgeleyen evrak, daha sonra alınacak olan ilamdır.

ÖLÜM BELGESİ NASIL ALINIR? 

Ölüm belgesinin alınacağı yer, söz konusu ölümün gerçekleşmiş olduğu sağlık kurumudur. Fakat sağlık kurumunun ölüm belgesini düzenleyebilmesi için devlete ait olması şarttır. Özel bir sağlık kurumunda vefat edenlerin ölüm belgeleri ise ilgili hastaneden onaysız olarak alınıp aile hekimine onaylatılır. Sağlık kurumlarında gerçekleşmemiş olan vefat durumları için ölüm belgesi düzenleme işlemleri ise yine aile hekimleri tarafından yapılır. Bu işlemleri internet üzerinden yapmak mümkün değildir. Yani E – Devlet miras sorgulama işlemleri için kullanılabilse de ölüm belgesi alma konusunda bir yararı olmayacaktır. 

2021 VERASET İLAMI DİLEKÇE ÖRNEĞİ 

Veraset ilamı dilekçesi söz konusu başvuru için en önemli şartlardandır. Fakat dilekçenin yanlış yazılması ya da belli noktalarında uygunsuzluk bulunması, tüm başvuru işlemlerinin sonuçsuz kalmasına yol açabilir. Uyulması gereken dilekçe şablonu ise şöyledir:

……………….SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI: “(Veraset ilamı talep eden kişi)”

DAVALI: “Hasımsız”

DAVA: “Veraset İlamı”

………………. ili, ………………. ilçesi, ………………. hane, ………………. cilt, ………………. sahifede nüfusa kayıtlı “(anne – baba – çocuk – kardeş)im” ……/……/20…. tarihinde vefat etmiştir. Geride ise kanunî olarak “(anne – baba – çocuk – kardeş)”ini bırakmıştır; sağ olan başka mirasçısı yoktur. Veraset ilamının düzenlenip tarafıma teslim edilmesi için işbu davanın açılması zaruri olmuştur.

HUKUKÎ NEDENLER: Medeni Kanun’un ilgili maddeleri; her türlü delil ve tanıklar

TALEP: Belirtilen nedenler dolayısıyla veraset ilamının düzenlenip teslim edilmesi için gereğini arz ederim.

TARİH

İMZA

DAVACININ ADI

E – Devlet miras sorgulama işlemleri sonrasında hazırlanması gereken dilekçe ilgili kuruma teslim edilmelidir.

Editör: TE Bilisim