TC ile dava dosyası sorgulama için E – Devlet’e doğru bir şekilde giriş yapmak gerekir. Daha sonra arama kısmına “Dava dosyası sorgulama” yazarak ya da doğrudan doğruya https://www.turkiye.gov.tr/davalarim linkine tıklayarak sorgulama ekranına ulaşılabilir. Eğer kişi aleyhine açılmış ya da kişi tarafından açılmış olan herhangi bir dava mevcut değil ise “Adınıza açılmış ya da müdahil olduğunuz bir dava kaydı bulunamamıştır.” ibaresi görülür. Bir davanın mevcut olması durumunda buna dair bilgilere, açılmış olan E – Devlet dava dosyası sorgulama sayfası üzerinden ulaşmak mümkündür.

Kişiye açılmış ya da kişinin açtığı davaya bakan adli kontrol birimi, dava dosyasının yılı / numarası, davanın açılış tarihi, söz konusu kişinin davadaki durumu (davalı – davacı – tanık ve benzeri) hakkındaki bilgiler önizlenebilir şekilde, bir kutucuk içerisinde sıralı olarak görünür. Daha fazla bilgi almak için bu kutucuğun sağ tarafında yer alan “Dosya Görüntüle” butonuna tıklamak gerekir. Böylece davanın temel dosya bilgilerine ve duruşma listesine ulaşmak mümkündür. İlgili dava kapsamında gerçekleşen tüm duruşmalar, tarih, saat ve sonuç bilgileri ile beraber listelenecektir. Ayrıca dosyanın son genel durumunu da bu sayfadaki “Dosya Durumu” bölümüne göz atarak öğrenmek mümkün olur.

ŞAHİTLİK E-DEVLETTE GÖRÜNÜR MÜ?

E – Devlet dava dosyası sorgulama işlemi yaparak, şahit konumundaki davalar da takip edilebilir. Yani sistem üzerinden bilgi alabilmek için davacı ya da davalı olma zorunluluğu yoktur. Şahitler de E – Devlet sistemini kullanarak sorgulama gerçekleştirirler. İzlenmesi gereken adımlar ise tamamen aynıdır.

E – DEVLET İCRA DOSYASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

İcra dosyası sorgulama işlemleri ile dava dosyası sorgulama işlemleri birbirine karıştırılmamalıdır. İcra davaları da hukukî açıdan dava statüsündedir fakat E – Devlet üzerinden icra dosyası sorgulanma ekranı farklıdır. Bu sorgulama işlemi için kullanılması gereken bağlantı şudur: https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama

DOSYANIN TEMYİZE GİDİP GİTMEDİĞİNİ NASIL ÖĞRENİRİM?

Temyize giden davanın sistem üzerindeki durumu “Dosya yargıtayda” olarak görülür. Yani E – Devlet üzerinden sorgulama yapıldığında herhangi bir dava dosyasının yargıtaya iletilmiş olduğu bildiriliyor ise söz konusu dosya temyiz aşamasındadır. Temyiz aşamasındaki davaların kesin sonuca ulaşması çok uzun sürebilir. Dava sonucuna ulaşılması için gerekecek ortalama 250 – 400 gün civarındadır. Fakat bu süreler dosyaların genel durumuna bağlı olarak değişir ve kesin bir süre zarfından söz etmek mümkün değildir. 

MURİSE AİT İCRA DOSYASI NE DEMEK? 

Bazı durumlarda ölen kişinin mirasçılarına icra takibi uygulanabilir. Bunun sebebi, ölmüş olan vatandaş adına devam eden icra davalarının mirasçılarına intikal etmesidir. Yani mirasçı olan herkes, her ihtimale karşı mutlaka murise ait icra dosyası sorgulama işlemi yapmalıdır. Bunun için kullanılacak olan bağlantı şöyledir: https://www.turkiye.gov.tr/adalet-murise-ait-icra-dosyasi-sorgulama

E – Devlet bilgilerini kullanarak sisteme giriş yapan vatandaşlar, veraset ilamı alarak resmî mirasçısı oldukları kişinin TC kimlik numarası ile sorgulama yapabilir. Fakat veraset ilamı alma işlemleri tamamlanmadan sorgulama yapılmasına gerek yoktur. Murise ait olan icra dosyası ise ölen kişinin hayattayken muhatap olduğu icra davalarının bütününe denir. Ayrıca murise ait olan diğer hukuk davalarının sorgulanması için https://www.turkiye.gov.tr/adalet-murise-ait-hukuk-dava-dosyasi-sorgulama bağlantısı kullanılır.

KAPANAN İCRA DOSYASI E-DEVLET'TE GÖRÜNÜR MÜ? 

E – Devlet dava dosyası sorgulama konusunda, güncel duruma dair hizmet verir. E – Devlet üzerinden görüntülenmesi mümkün olan dava dosyaları ya da diğer icra dosyaları, devam durumunda olan dosyalardır. Kapanan icra dosyası ise E – Devlet sistemi üzerinden kaldırılır.

Editör: TE Bilisim