E – Devletten sigorta sorgulama işlemleri için ilk olarak https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu bağlantısına gitmek gerekir. E – Devlet bilgilerini doğru şekilde kullanarak sisteme giriş yaptıktan sonra ilgili sayfada 4 / A hizmet dökümü görüntülenmiş olacaktır. Bu arada 4 / A, literatürde SSK’lıları kapsayan ifadedir. Yani E – Devlet SSK sorgulama işlemi, 4 / A hizmet dökümü sorgulama işlemi yapılarak gerçekleştirilmiş olur.

Sistemde açılan sayfada, “Tescil Bilgileri” başlığı altındaki mevcut bilgiler; ad – soyad, cinsiyet, TC kimlik numarası, baba adı, ana adı, doğum yeri – tarihi, ilk işe girme tarihi, sigorta durumu (aktif – pasif) ve toplam uzun vade gün sayısı yani SSK ödemelerinin yapıldığı gün sayısıdır. Açılmış olan sayfanın biraz daha alt tarafında “4 / A Detaylı Hizmet Dökümü” seçeneği bulunacaktır. Buraya tıklayarak sicil numarası, meslek kodu, işyeri numarası, ünite, sigorta dönemi, sigorta türü, işe giriş - çıkış tarihi ve yatırılmış olan toplam meblağ gibi bilgiler görüntülenebilir.   

E – Devletten Sigorta Dökümü Nasıl Alınır?

İnternetten sigorta dökümü çıkarmak mümkündür. Fakat bunun için faydalanılabilecek tek site E – Devlettir. Çeşitli bilgiler talep ederek evrak hazırlayacak olduğunu söyleyen kişilerden ya da web sitelerinden kesinlikle uzak durmak gerekir. E – Devletten sigorta dökümü alma işlemi için ise yazıcıya sahip olan bir bilgisayar üzerinden E – Devlete giriş yapılmalıdır. Yani telefondan giriş yaparak sigorta dökümünü çıkarmanın imkanı yoktur.

Sisteme giriş yaptıktan sonra arama bölümüne “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi” yazmak gerekir. Bu yol ile ulaşılacak olan bağlantı açıldığında, söz konusu sayfa üzerinden 4 / A, 4 / B ya da 4 / C hizmet dökümüne ulaşmak mümkündür. E – Devlet sigorta sorgulama işlemi, sigorta türüne göre buradan yapılabilir. Yani SSK’lılar, Bağkurlular ya da Emekli Sandığı üyeleri aynı hizmeti kullanarak sigorta dökümlerine ulaşabilirler, farklı bir bölümde arama yapmalarına gerek yoktur. Bu evrakların yazdırılması için ise sayfanın sağ üstünde yer alacak olan “Yazdır” seçeneğine tıklamak yeterlidir.  

Barkodlu SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

Barkodlu sigorta dökümü alma işlemi için yapılması gereken tek şey, ilgili adımları uygulayarak E – Devlet üzerinden sigorta dökümüne ulaşmaktır. Fakat “Barkodlu Belge Oluştur” butonu 4 / A Hizmet Dökümü sayfası üzerinde değil, SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi araması yapılarak açılan sayfa üzerinde mevcuttur.

Her iki yoldan da sigorta sorgulama yapılabilir fakat barkodlu belge oluşturmak isteyenler ikinci seçenek üzerinden belge görüntüleme yapmalıdır. Barkodlu belgeyi yazdırmak için ise sayfanın sol üst tarafındaki ilgili butona tıklamak yeterli olacaktır.

E – Devletten Sigorta Başlangıcına Nasıl Bakılır?

İnternet üzerinden sigorta başlangıcını öğrenme uygulaması için E – Devletten sigorta dökümüne ulaşmak gerekir. Sigorta başlangıç tarihi zaten bu belgede yer alan standart bilgiler arasındadır.

E – Devletten İşe Giriş Bildirgesi Alınır Mı?

Sigorta dahilinde gerçekleştirilen tüm mesleki faaliyetler, yani işe girme ve çıkma durumları devlet tarafından belgelenir. Yani E – Devlet SSK sorgulama işlemleri ile birlikte işe giriş ve çıkış bildirgelerine ulaşım sağlama konusunda da vatandaşlar için hizmet verir. Yine sisteme giriş yaptıktan sonra arama bölümüne “4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi” yazılmalıdır. İşe giriş tarihinin, işten çıkış tarihinin, işyeri sahibi adının ve işyeri sicil numarasının bulunduğu kutucuğun en sağında iki seçenek bulunacaktır. Bunlardan biri işe giriş belgesi oluşturmaya yararken bir diğeri işten çıkış belgesi oluşturmak içindir. Gerekli butona tıklayarak saniyeler içinde belge hazırlanabilir.

 

Editör: TE Bilisim